Przejdź do treści

Żelatyna Agar-Agar Kona kanten w proszku 25g

12,50  brutto

Żelatyna Agar-Agar (jap. Kona Kanten) to substancja żelująca pozyskiwana z wodorostów rodzaju Rhodophyta wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często uprawianych na podwodnych plantacjach). Może być spożywany przez wegetarian. Bardzo bogaty w błonnik Agar-Agar (zawartość błonnika 80%) potrafi wchłonąć ilość wody równą 100-krotności swojej objętości…

 

Na stanie

Żelatyna Agar-Agar (jap. Kona Kanten) to substancja żelująca pozyskiwana z wodorostów rodzaju Rhodophyta wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często uprawianych na podwodnych plantacjach). Może być spożywany przez wegetarian. Bardzo bogaty w błonnik Agar-Agar (zawartość błonnika 80%) potrafi wchłonąć ilość wody równą 100-krotności swojej objętości. Zwiększając objętość po spożyciu Agar-Agar daje uczucie sytości dodatkowo stymulując wzmożone ruchy jelit, co wpływa na poprawę środowiska jelitowego.

Spożywanie Agar-agar jest całkowicie bezpieczne (agar-agar uważany jest za bezpieczniejszy zamiennik żelatyny zwierzęcej) i bardzo dietetyczne (prawie nie zawiera kolorii). Galaretka uzyskana z Agar-Agar praktycznie nie ma koloru, smaku i zapachu, co umożliwia nadawanie jej dowolnego smaku, zapachu i koloru.

W kuchni japońskiej Agar-Agar wykorzystywany jest do przygotowania szerokiej gamy deserów i dań z galaretą. Zawartość opakowania 25g starcza na 3 litry galaretki. Składniki: 100% Agar-Agar w proszku. Produkcja: Tajlandia.

PRZYGOTOWANIE GALARETKI:

1. Do garnka wlewamy 450-600ml wody (im mniej wody tym bardziej zwarta galaretka), wsypujemy 2 łyżeczki (4g) Agar-Agar Kona Kanten i dokładnie mieszamy.
2. Cały czas mieszając zagotowujemy wodę, następnie zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy mieszając 1-2 min. Wyłączamy gaz.
3. Na tym etapie doprawiamy galaretkę: możemy dodać wino, cukier, kolor (barwnik naturalny lub sok owocowy), dodajemy także różne owoce (kiwi, winogrona, porzeczki maliny itp.)

GALARETKA Z KIWI
Agar-Agar nie boi się kiwi (żelatyna z kiwi nigdy się nie zsiądzie)!

Składniki:
1 łyżeczka Kona Kanten (ok. 2g)
300ml wody
100ml białego wina
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 owoce kiwi, obrane i pocięte w plasterki

Przygotowanie:
1. Zagotowujemy 300ml wody z 1 łyżeczką Agar-Agar, zmniejszamy gaz i mieszając gotujemy 1-2 min.
2. Dodajemy białe wino, cukier i sok z cytryny.
3. Do salaterek wkładamy plasterki kiwi i zalewamy płynna galaretką. Odstawiamy do lodówki do zgęstnienia, po 15 min. mamy gotową pyszną, jędrną galaretkę z kiwi.

Waga 0,03 kg
SUPER CENA!

TYLKO U NAS!

TAK

ORYGINALNE TAJSKIE!

100% NATURALNE SKŁADNIKI!