Tandoori masala to indyjska mieszanka przyprawowa, pierwotnie przeznaczona do zastosowania w daniach pieczonych w tradycyjnym, indyjskim piecu Tandoor. W warunkach domowych zamiast pieca Tandoor używa się piekarnika, grilla a nawet patelni. Przyprawę tą używa się do takich dań jak tandoori chicken, butter chicken, tandoori fish. Zazwyczaj tandoori masala miesza się z jogurtem lub śmietaną (czasami też z dodatkowymi składnikami) i w tej miksturze marynuje się mięso (kurczaka, baraninę, rybę) zazwyczaj cała noc, następnie piecze się w piekarniku. Dania przygotowane przy użyciu tandoori masala mają intensywny czerwony kolor i średnio-ostry smak. Przyprawa ta jest także dostępna w postaci pasty Indyjska pasta Tandoori.
Skład: sól, kolendra, gorczyca, ekstrakt z buraka, kozieradka, pieprz czarny, cebula w proszku, cynamon, czosnek w proszku, kmin, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, goździki, papryka, chili w proszku, seler, ekstrakt przypraw, liść laurowy, naturalne barwniki (ekstrakt z papryki, ekstrakt kurkumy, czerwony tlenek żelaza), olej cytrynowy, kwas cytrynowy, środek przeciw-zbrylający (tlenek krzemu). Mielone w UK.