Sos z chili i czosnku LEE KUM KEE 368g najwyższej jakości sos renomowanego producenta z Hongkongu. Używany głównie do dań typu stir-fry, duszonych i gotowanych na parze. Nadaje daniom ostrości, słoności i czosnkowego smaku. Składniki: solone papryczki chili (59%), woda, cukier, ocet ryżowy, czosnek, modyfikowana skrobia kukurydziana, regulator kwasowości (kwas octowy). Może zawierać śladowe ilości sezamu i orzeszków ziemnych. Produkcja: Chiny.
KURCZAK STIR-FRY Z SOSEM Z CHILI I CZOSNKU
Dla 2 osób
Czas marynowania: 20 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki:
300g piersi z kurczaka, pociętej w kostkę 2x2cm
1/2 papryki zielonej, pociętej w kostkę
1/2 papryki czerwonej, pociętej w kostkę
3 łyżki sosu chili z czosnkiem
2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego ciemnego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
1. Kurczaka wymieszać z marynatą, odstawić na 20 minut.
2. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kurczaka i smażyć mieszając aż będzie gotowy (ok. 2 min).
3. Dodać paprykę i sos z chili i czosnku. Dobrze wymieszać, danie gotowe. Podawać gorące z gotowanym ryżem.
UWAGA: Jeżeli nie preferujecie papryki w stanie surowym, możecie ją wcześniej przesmażyć w woku na 1 łyżce oleju.