Idealny sos do klasycznego dania “Kung Pao Chicken” w stylu syczuańskim.
Charakterystyczny ostro-pikantny sos o kusząco pikantnym oraz lekko słodkawym smaku. Podawany z mięsem drobiowym, jednak może być również serwowany z innymi mięsami, owocami morza oraz warzywami.
Składniki: Solone papryczki chili (papryczki chili, sól), cukier, woda, sfermentowana pasta sojowa (woda, sól, soja, mąka pszenna), suszony czosnek, sól, ocet ryżowy, skrobia kukurydziana modyfikowana, pasta z nasion sezamu, przyprawy. Produkcja: Chiny
Przepis: Kung Pao Chicken (porcja dla 2 osób)
Składniki:
250g fileta z kurczaka, pokrojonego w kostkę
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
4 sztuki szczypioru posiekanego
30g prażonych orzechów nerkowca (opcjonalnie)
1 łyżka oleju (najlepiej sojowego lub arachidowego)
Sos Kung Pao do kurczaka 60g
Przygotowanie: 12 minut. Porcja dla 2 osób
1. Podgrzej olej na woku. Dodaj pokrojonego fileta z kurczaka i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut do zarumienienia.
2. Dodaj paprykę oraz szczypiorek, smaż przez kolejne 3-4 minuty, często mieszając
3. Dodaj sos Kung Pao, dodaj odrobinę wody i gotuj przez następne 2 minuty
4. Najlepiej podawać z ryżem