Sos grzybowy wegetariański HEALTHY BOY 260g renomowanego tajskiego producenta. Sos ten umożliwia szybkie przygotowanie smacznego wegetariańskiego dania stri-fry. Zawartość butelki wystarczy na przygotowanie kilku dań. Sos ten jest dobrym wegetariańskim zamiennikiem sosu ostrygowego. Składniki: woda, sos sojowy 20% (woda, soja, mąka pszenna, sól) ekstrakt grzybowy 10%, cukier, sól, syrop glukozowy, wzmacniacz smaku: E621, modyfikowana skrobia kukurydziana, konserwant: E211. Produkcja: Tajlandia.
PRZYGOTOWANIE prostej, wegetariańskiej potrawy typu stir-fry:
Ulubione warzywa (marchewka, cebula, papryka) tniemy w kostkę lub paski, dodajemy pędy bambusa, grzyby, ewentualnie tofu lub wegetariańską kaczkę. W woku dobrze rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy wszystkie pocięte składniki, smażymy mieszając 2-3 min lub dłużej jeżeli wolimy miękkie warzywa. Wlewamy sos grzybowy wegetariański (kilka łyżek), mieszamy, jeszcze chwilę podgrzewamy i gotowe. Podajemy z ryżem jaśminowym