Wołowina smażona z sezamem
Wołowina smażona z sezamem to łatwe do wykonania danie kuchni chińskiej o klasycznym smaku. Kawałki mięsa należy pokroić w cienkie paseczki i smażyć na bardzo gorącym oleju przez krótki czas.
Wołowina smażona z sezamem to łatwe do wykonania danie kuchni chińskiej o klasycznym smaku. Kawałki mięsa należy pokroić w cienkie paseczki i smażyć na bardzo gorącym oleju przez krótki czas.
Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba to japońskie danie wszystko-w-jednym. Mięso, warzywa i makaron tworzą samodzielne, pożywne i bardzo smaczne danie. Wszystkie składniki pocięte są w cienkie paski, dzięki czemu są mięciutkie i łatwe do jedzenia pałeczkami.
Wołowina smażona stir-fry z brokułami to błyskawiczne, zdrowe i smaczne danie, jedno z najpopularniejszych dań chińskich w USA. Wołowinę do tej potrawy należy starannie pokroić w cienkie paseczki, dzięki temu mięso będzie miękkie nawet po krótkim smażeniu z mieszaniem (stir-fry). Im twardsze mięso tym cieńsze powinny być paseczki, oczywiście danie będzie smaczniejsze przy zastosowaniu najdelikatniejszych kawałków wołowiny takich jak polędwica czy rostbef. Potrawę można opcjonalnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin to danie z użyciem zielonego mango, które jest niedojrzałym, młodym owocem o wyraźnym cierpkim smaku (w odróżnieniu od owoców dojrzałych o słodkim smaku i żółtym kolorze). Zielone mango jest cenione jako dodatek do sałatek i dań stir-fry. W tym daniu kwaśny smak zielonego mango komponuje się ze słodkim smakiem sosu hoisin, wszystko uzupełnia chrupki dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Danie serwujemy z surówką z marchewki w słodko-kwaśnym sosie i gotowanym ryżem jaśminowym.
Wietnamska aromatyczna smażona wołowina to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, aromatyczna potrawa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Przyprawy tj anyż, cynamon i kardamon nadają jej korzennego smaku, chili pikantności a prażone płatki migdałów chrupkości. Należy jednak odpowiednio wybrać/przygotować mięso – jeśli mamy polędwicę wołową (niestety jest bardzo droga) sprawa jest prosta, mięso z pewnością będzie miękkie. Natomiast inne kawałki wołowiny wymagają drobnego pokrojenia (koniecznie w poprzek włókien) i wcześniejszego zamarynowania aby skruszały.
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Wołowina smażona z papryką i porem to danie kuchni koreańskiej. Do przygotowania tego dania należy użyć chudej wołowiny, najlepsza jest polędwica (niestety bardzo droga) ale inne chude kawałki wołowiny też się nadają. Ja użyłem dużo tańszej chudej wołowiny bez kości, która po pocięciu w cieniutkie paski była miękka i bardzo smaczna. Uwaga: w Korei nie przykłada się tak dużego znaczenia do smażenia na woku i często używa się patelni, jednak wok zapewnia szybsze smażenie na mniejszej ilości tłuszczu, dodatkowo z patelni podczas smażenia z mieszaniem łatwo wypadają składniki.
Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen
Oryginalne koreańskie danie. Do jego przygotowania niezbędna jest koreańska pasta chili (gochujang), które ma tak specyficzny smak, że nie można ją zastąpić żadnym innym składnikiem – na szczęście jest dostępna w naszym sklepie. Świetne danie, ostre, lekko słodkie o specyficznym smaku nadanym przez gochujang. Możemy podawać je solo lub jako jedno z dań chińsko-koreańskiego obiadu/przyjęcia.
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 6 ocen
Danie bardzo popularne w USA, praktycznie spotykane w każdym “chińczyku” bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Niestety jakość naszej rodzimej wołowiny nie jest najlepsza, ale i tak będzie to gratka dla wielbicieli czerwonego mięsa. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Potrawa jest ekskluzywna i wygląda apetycznie. Należy do wyszukanych w moim mniemaniu. Jako dodatek podawać ryż jaśminowy.
Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen
Chińska wersja gulaszu, lekko pikantna. Jak dla mnie danie z pierwszej 10. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.