Przejdź do treści

wody

Japoński stek wołowy Donburi

Japoński stek wołowy Donburi

Japoński stek wołowy Donburi to bardzo smaczne, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu japońskie danie. Można podać z ryżem jako pełnowartościowy posiłek.

Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie

Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie

Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie to chińskie danie w gęstym brązowym, apetycznie wyglądającym sosie. Zamiast z mięsa kaczki można tą potrawę przygotować z piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej.

Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem

Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem

Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem to smaczna i pożywna zupa z kuchni japońskiej. W Japonii mięso, a w szczególności wołowinę, kroi się bardzo cienko. Przed krojeniem w cieniutkie plasterki lub paski dobrze włożyć jest porcję mięsa do zamrażalnika na 2-3 godziny, następnie wyjąć, poczekać aby lekko odtajała i jeszcze twardą pokroić.

Koktajl z mango i mleka kokosowego

Koktajl z mango i mleka kokosowego

Koktajl z mango i mleka kokosowego to tajski, orzeźwiający koktajl owocowy. Jeżeli chcemy podać koktajl w wersji “dla dorosłych” i dodać mu więcej mocy, możemy dolać białego rumu.

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową to bardzo smaczne japońskie danie wegetariańskie z makaronu gryczanego z grzybami w gęstym słodko-kwaśnym sosie. Azjatycka pasta sezamowa w odróżnieniu od arabskiej pasty Tahini jest uzyskiwana z prażonych ziaren sezamu, przez co jej smak jest pełniejszy i bardziej wyraźny. Pasta sezamowa jest częstym dodatkiem do sosów w kuchni japońskiej i chińskiej, sosy z jej dodatkiem nabierają sezamowego posmaku, zawiesistości i są bardzo pożywne (sezam zawiera jeden z najzdrowszych tłuszczów).

Kimchi wodne Nabak Kimchi

Kimchi wodne Nabak Kimchi

Kimchi wodne Nabak Kimchi to odmiana kimchi, w której warzywa zamarynowane są w posolonej wodzie (solance) o jasnoróżowym kolorze. Podaje się je schłodzone, najczęściej wiosną lub latem jako orzeźwiającą przystawkę do innych dań. Przy przygotowaniu tego kimchi potrzebna nam będzie gaza lub kawałek muślinu aby włożyć tam płatki chili (gazę należy złożyć kilkakrotnie żeby nie przedostały się na zewnątrz płatki chili). Tak zrobioną torebką należy mieszać solankę, dzięki czemu Nabak kimchi nabiera pięknego różowego koloru.

Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki

Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki

Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki to japońskie, aromatyczne danie z dodatkiem chrupiących grzybów, które zadowoli niejednego smakosza kuchni orientalnej. Danie to podajemy na ciepło z makaronem sojowym i surówką.

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza to klasyczny, lekko doprawiony, japoński bulion. Do przygotowania tej potrawy stosujemy tylko ryby o zwartym mięsie aby bulion pozostał jak najbardziej klarowny.

Wołowina smażona z sezamem

Wołowina smażona z sezamem

Wołowina smażona z sezamem to łatwe do wykonania danie kuchni chińskiej o klasycznym smaku. Kawałki mięsa należy pokroić w cienkie paseczki i smażyć na bardzo gorącym oleju przez krótki czas.