Futomaki grube rolki sushi
Futomaki grube rolki sushi to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Ich nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futoi co oznacza gruby. Są to rolki z minimum czterema składnikami.
Futomaki grube rolki sushi to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Ich nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futoi co oznacza gruby. Są to rolki z minimum czterema składnikami.
Chrupiąca pierś kurczaka z wodorostami Nori to japońskie danie z kawałeczków piersi kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem wodorostów nori. Można je serwować jako przekąskę lub jako pełne danie z dodatkiem makaronu Soba i imbiru marynowanego.
Temaki sushi ze smażoną kaczką to oryginalny i pyszny wariant klasycznej, japońskiej kanapki z kaczką. Temaki sushi to rodzaj rożka zwijanego w rękach. Ciekawa propozycja na lunch lub drugie śniadanie.
Onigiri nadziewane śliwkami umeboshi i awokado to podobne do sushi kulki ryżowe. Onigiri podawane z różnymi nadzieniami lub posypkami jest podstawą japońskiego lunchu i śniadania, służy też często jako prowiant na drogę. Robi się je z kleistego ryżu ale bez dodatku octu ryżowego i cukru (które stosuje się do sushi). Do gorącego, ugotowanego ryżu dodaje się sól i rozprowadza się ją równomiernie łopatką. Najpopularniejszym nadzieniem onigiri są słono-kwaśne śliwki umeboshi.
<b>Sushi kwadratowe – Shikai maki</b> to bardzo dekoracyjna wersja sushi gdzie można wykazać się nie tylko zdolnościami kulinarnymi ale i manualnymi. Do wypełnienia możemy zastosować różnorodne składniki uzyskując wielokolorowe wzory. My użyliśmy 3 rodzaje warzyw ale świetnie sprawdza się także omlet tamago – spróbujcie!
Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba to japońskie danie wszystko-w-jednym. Mięso, warzywa i makaron tworzą samodzielne, pożywne i bardzo smaczne danie. Wszystkie składniki pocięte są w cienkie paski, dzięki czemu są mięciutkie i łatwe do jedzenia pałeczkami.
Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem to kolejny przepis na maki zwijane w rolki. Tym razem wypełnieniem są gotowane na parze szparagi i wędzony łosoś.
Bulion z makaronem Shirataki, tofu i grzybami Shitake to wegetariańska, szybka do przygotowania zupa z dietetycznym makaronem. Sycąca ale niskokaloryczna, doskonała w diecie odchudzającej.
Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu. Karashi joyu to japońska sojowo-musztardową glazura, która stosuję się do tłustych ryb, mięs i potraw z grilla. W Japonii do jej przygotowania używa się ostrej japońskiej musztardy w proszku, którą rozrabia się z wodą, możemy zastąpić ją ogólnie dostępną ostrą musztardą. Glazurę Karashi joyu można przygotować w większej ilości i trzymać ją w lodówce do dwóch tygodni.
Maki sushi z paluszkami krabowymi i grzybami shitake jest smaczne, chrupiące i kolorowe czyli spełniające wszelkie wymogi dobrego sushi.