Smażone skrzydełka kurczaka w pięciu smakach
Ocena ze starego portalu: 4,75/ 4 oceny
Skrzydełka można podawać jako przekąskę z dipami lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 4,75/ 4 oceny
Skrzydełka można podawać jako przekąskę z dipami lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen
Klasyczne danie stir-fry, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie doprawione anyżem gwiazdkowatym, osoby nie lubiące smaku anyżu mogą użyć zamiast niego przyprawę 5 smaków (w niej tez jest anyż ale dużo mniej). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 34 oceny
Danie to przypomina bardzo popularnego w budkach wietnamskich kurczaka gong-bao. Tak naprawdę kurczak gong-bao to zupełnie inna, tradycyjna chińska potrawa. Do tej potrawy można użyć udek lub piersi, ja osobiście zdecydowanie wolę udka kurczaka, są dużo bardziej soczyste. Podawać z różnymi sosami do maczania jako przekąskę, samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ocena ze starego portalu: 4,68 / 28 ocen
Do czosnkowego kurczaka doskonale smakuje ostry sos. Jego moc możemy zwiększyć lub zmniejszyć dozując ilość chili. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Kurczak Da-Cien klasyczne chińskie danie, któremu charakterystyczny smak nadaje palony cukier (karmel). Danie najlepiej smakuje wykonane z udek kurczaka. Pocięcie udka w paski jest dosyć pracochłonne, dlatego dla tych którzy nie mają czasu lub ochoty dłubać w udku polecam filet z piersi. Ja osobiście wolę udka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Kurczak Generała Tso to jedno z najpopularniejszych chińskich dań w USA. Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba ma rację. Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 16 ocen
To pierwsze wykonane przeze mnie danie z całego kurczaka. Trochę się obawiałem czy dam sobie radę z pocięciem ale nie było tak źle. Wyszedł naprawdę świetny. Pamiętaj, żeby olej do smażenia nie był zbyt gorący bo wtedy mięso spali się na wierzchu a w środku będzie wciąż surowe. Jeżeli wstawisz natartego pastą kurczaka na całą noc do lodówki będzie jeszcze lepszy.
Ocena ze starego portalu: 4,44 / 9 ocen
Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,70 / 20 ocen
Kurczak z chili to świetna i bardzo szybka do wykonania pikantna potrawa o wytrawnym słono-kwaśnym smaku. Ulubione danie mojej żony. Polecam. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Szaszłyki wieprzowe z kasztanami wodnymi to chińska wersja tej popularnej na całym świecie potrawy. Zastosowanie kasztanów powoduje, że szaszłyki są wyjątkowo chrupkie. Smakują zabójczo, podane na przyjęciu (nie koniecznie chińskim) zagwarantują wam opinie kucharza doskonałego :). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym i daniem warzywnym np. marchewka z makaronem sojowym.