Przejdź do treści

sosu sojowego jasnego

Smażone skrzydełka kurczaka

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 7 oceny

Długo marynowane skrzydełka kurczaka usmażone na chrupko na głębokim oleju. Można serwować jako przekąskę, element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielne główne podane z ryżem jaśminowym.

Kurczak szefa kuchni

Ocena ze starego portalu: 4,89 / 35 ocen

Nazwa chyba mówi sama za siebie :). Zrobiłem to danie z moich ulubionych składników i w mój ulubiony sposób ( kawałki mięsa w chrupiącej panierce w pysznym gęstym sosie podane na chrupiącym makaronie).

Kurczak w sezamie

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 24 oceny

Jedno z moich ulubionych dań. Chrupiące kawałeczki kurczaka w panierce polane gęstym słodko-słonym sosem i posypane prażonym sezamem. Zdecydowanie polecam! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kurczak Da-Cien

Kurczak Da-Cien

Kurczak Da-Cien klasyczne chińskie danie, któremu charakterystyczny smak nadaje palony cukier (karmel). Danie najlepiej smakuje wykonane z udek kurczaka. Pocięcie udka w paski jest dosyć pracochłonne, dlatego dla tych którzy nie mają czasu lub ochoty dłubać w udku polecam filet z piersi. Ja osobiście wolę udka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso to jedno z najpopularniejszych chińskich dań w USA. Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba ma rację. Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Smażona pierś kurczaka z włoskimi orzechami

Ocena ze starego portalu: 4,44 / 9 ocen

Świetna potrawa. Polecam. Jeżeli uznasz że obieranie orzechów jest zbyt pracochłonne, możesz je zastąpić płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Ocena ze starego portalu: 4,63 / 19 ocen

Klasyczne chińskie danie, jedno z najpopularniejszych. Uważaj żeby nie przesadzić z cukrem – za pierwszym razem mi się to niestety przytrafiło, zapomniałem, że biały cukier jest dużo słodszy od brązowego. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Schab z papryką

Ocena ze starego portalu: 4,64 / 14 ocen

Kolorowe danie stir-fry ze schabu i 3 odmian papryki. Jest to pierwszy przepis nadesłany przez internautów, a konkretnie Agnieszkę “Dziubek”. Pozwoliłem sobie minimalnie je zmienić – Dziubek sugerowała, żeby smażyć mięso 5 min, jednak uważam, że to stanowcza przesada. Na dużym ogniu, techniką ciągłego mieszania absolutnie wystarczą 2 min. Pozdrawiam Agnieszkę i zachęcam innych do przesyłania przepisów. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Grillowana kiełbaska po chińsku

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

To danie to oczywiście żart. Polska kiełbasa w chińskiej marynacie, ale smakuje super. Mniam. Tym daniem można zaskoczyć znajomych na spotkaniu grillowym.

Polędwiczka wieprzowa z sosem hoisin

Ocena ze starego portalu: 4,38 / 8 ocen

Danie jest naprawdę świetne i bardzo łatwe do przygotowania. Główną przyprawą jest popularny chiński sos hoisin o złożonym słodkim smaku. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.