Przejdź do treści

soli

Tajski smażony ryż z omletem tamago

Tajski smażony ryż z omletem tamago

Tajski smażony ryż z omletem tamago to doprawiony po tajsku smażony ryż z japońskim elementem – omletem tamago. Do wykonania tego dania możemy użyć ryżu, który został nam po imprezie albo dużym obiedzie, jeżeli trochę wysechł to bardzo dobrze, ponieważ do smażenia najlepszy jest przeschnięty ryż.

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką to dietetyczne i bardzo smaczne danie rybne ze szpinakiem. Rybę pieczemy krótko, tylko do momentu, kiedy straci przezroczystość – łosoś powinien pozostać wilgotny w środku i soczysty. Jest danie typu fusion inspirowane azjatyckimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.

Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba - Kamo nanban

Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba – Kamo nanban

Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba – Kamo nanban to popularna japońska zupa z dużą ilością pysznych składników. Nanban oznacza po japońsku zupę z chili i młodymi porami Negi, Kamo to kaczka, danie to serwuję się zazwyczaj z makaronem gryczanym Soba. Ważnym składnikiem tego dania jest Negi czyli japońska odmiana grubej dymki, jest on ciężko dostępna choć ostatnio zaczyna pojawiać się w Polskich marketach, bardzo dobrym zamiennikiem sa młodziutkie pory. Ostrość zupy regulujemy posypując ją japońską przyprawą 7 smaków (jap. shichimi togarashi). Popularna japońska przyprawa 7 smaków składa się z 5-7 składników, wśród których głównym jest papryczka chili. Pozostałe składniki mogą się różnić, zależnie od pożądanego aromatu i stopnia ostrości, zwykle są to: wodorosty nori, prażona skórka pomarańczowa, białe i czarne ziarna sezamu, pieprz japoński (syczuański), len i imbir.

Pachadi z marchewki

Pachadi z marchewki

Pachadi z marchewki to indyjskie danie warzywne o lekko goryczkowym smaku i specyficznym indyjskim aromacie. Swoją gorycz zawdzięcza obecności małych, niepozornych ziarenek brązowej gorczycy, które mają lecznicze, magiczne działanie. Te drobne ziarenka znane są ze swojego moczopędnego, antybakteryjnego i przeciwreumatycznego działania. Danie to może być spożywane solo jako szybka przekąska np. na lunch, można je też podawać razem z ryżem lub pilawem.

Zupa rybna z kawałami ryby w cieście

Zupa rybna z kawałami ryby w cieście

Zupa rybna z kawałami ryby w cieście to pożywna, bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu zupa, może być serwowana jako niewielki samodzielny posiłek lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Do sporządzenia tej zupy nadają się filety ryb o zwartym mięsie takich jak miruna czy dorsz.

Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami to szybkie i smaczne danie, go którego przygotowania możemy użyć dowolnych warzyw. Warzywa należy pokroić w kawałki o podobnej wielkości.

Chutney z jabłek - słodko kwaśny dip

Chutney z jabłek – słodko kwaśny dip

Chutney z jabłek – słodko kwaśny dip to popularny indyjski dodatek. Chutney jest istotą każdego indyjskiego posiłku i dodaje daniom orzeźwiającego smaku. Podawany do dań mięsnych lub indyjskiego chleba (podpłomyków) wyostrza lub łagodzi smak potrawy. Większe ilości przygotowanego dipu można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, schłodzić i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem to bardzo smaczne i pożywne chińskie danie z makaronu, kaczki i bakłażana. Może stanowić samodzielny posiłek lub być składnikiem kilkudaniowego posiłku chińskiego. Kaczkę należy smażyć powoli, skórką do dołu aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu i aby skórka stała się chrupiąca.

Pikantna kapusta pendżabska

Pikantna kapusta pendżabska

Pikantna kapusta pendżabskato indyjskie wegetariańskie danie z kapusty, które można zjeść jako samodzielny posiłek z dodatkiem ryżu lub placków czapati. Może być również dodatkiem do innego wegetariańskiego lub mięsnego dania głównego. Do zrobienia tego przepisu najlepiej użyć kapusty włoskiej lub pekińskiej, które szybciej miękną podczas obróbki termicznej.

Kurczak na ostro z grilla

Kurczak na ostro z grilla

Kurczak na ostro z grilla to indyjskie danie przygotowywane na patelni lub na grillu. Podstawową przyprawą nadającemu temu daniu smaku jest garam masala. Do zrobienia tej potrawy można użyć gotowej mieszanki przypraw Garam masala, albo wykonać ją samemu. Garam masala powstaje opiekanie przypraw ich na gorącej patelni a następnie ich zmielenie. Przepis ten może być ciekawym urozmaiceniem w sezonie grillowym.