Przejdź do treści

soli

Smażony ryż po tajsku

Smażony ryż po tajsku

Smażony ryż po tajsku to bardzo smaczne i szybkie do przygotowania danie ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w lodówce. Ryż do smażenia powinien być lekko przeschnięty, idealna jest pozostałość z obiadu z poprzedniego dnia. Podsmażany ryż jest bardzo popularny w Tajlandii i przygotowywany w wielu odmianach.

Wołowina curry madras

Wołowina curry madras (długo gotowana)

Wołowina curry madras to indyjskie danie popularne w Wielkiej Brytanii. Wołowina nie jest zbyt powszechnym mięsem w Indiach w związku z zakazem jedzenia przez wyznawców hinduizmu “świętych krów”. Wołowe curry cieszy się natomiast dużą popularnością w Wielkiej Brytanii, mogą je także spożywać hinduscy muzułmanie. Wołowe curry wymaga długiego gotowania w celu zmiękczenia wołowiny. Do przygotowania curry używa się wielu aromatycznych przypraw, które w wersji ekspresowej można zastąpić gotową mieszanka curry madras. Danie to można także wykonać używając innego składnika głównego: kurczaka, wieprzowiny, tofu – odpowiednio skracając czas gotowania.

Smażony pstrąg z tajskim sosem curry

Smażony pstrąg z tajskim sosem curry

Smażony pstrąg z tajskim sosem curry to danie o doskonale zrównoważonych smakach. Ostrości dodaje świeży imbir i czerwone curry a jogurt lekko łagodzi pikantność. Aromat garam masala, trawy cytrynowej i kolendry harmonizuje całość.

Makaron ryżowy z kaczką i omletem

Makaron ryżowy z kaczką i omletem

Makaron ryżowy z kaczką i omletem to chińskie danie stanowiące pełen pożywny posiłek. Usmażona pierś kaczki z warzywami w sosie podana wraz z roladkami z omleta na cieniutkim makaronie ryżowym. Makaron ryżowy vermicelli jest cienkim przeźroczystym, delikatnym makaronem. Należy go namoczyć w gorącej wodzie, aż zmięknie, ale nie gotować. Potrawę możemy dodatkowo zaostrzyć dodając posiekaną papryczkę chili.

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe to duszone danie z żeberek wieprzowych w apetycznej miodowo-czosnkowej glazurze. Podawane jako przekąska lub jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego posiłku. Możemy je też zaserwować jako samodzielne danie podane z gotowanym ryżem.

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.

Sałatka z kurczaka i awokado

Sałatka z kurczaka i awokado (do sushi)

Sałatka z kurczaka i awokado to dodatek serwowany do sushi. Kawałki smażonego kurczaka z warzywami i pieczarkami z orientalnym dressingiem, posypane czarnym sezamem nadającym daniu oryginalny wygląd.

Wołowina z warzywami i makaronem Mie

Wołowina z warzywami i makaronem Mie

Wołowina z warzywami i makaronem Mie to pełne smaku danie, przygotowane z najlepszej delikatnej wołowiny z orientalnymi przyprawami. Do przygotowania dania najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobrze wychodzi z nieco tańszych kawałków antrykotu czy rozbefu. Dodatkiem do mięsa jest pyszny, chrupiący makaron mie.

Grillowana ryba z grzybami shitake

Grillowana ryba z grzybami shitake

Grillowana ryba z grzybami shitake to smaczne i dietetyczne danie rybne z kuchni japońskiej. Dla miłośników grillowania może to być ciekawa odmiana od wszechobecnej kiełbaski i karkówki. Delikatnie przyprawioną rybę grilluję się razem z grzybem shitake w paczuszce z folii aluminiowej, dzięki czemu zachowuje ona w sobie większość aromatycznych soków.