Pikantna sałatka z melona
Pikantna sałatka z melona to tajska sałatka, która szczególnie dobrze komponuje się z grillowanym drobiem. Zachowuje charakterystyczną dla potraw tajskich równowagę między smakiem słonym, słodkim, kwaśnym i ostrym.
Pikantna sałatka z melona to tajska sałatka, która szczególnie dobrze komponuje się z grillowanym drobiem. Zachowuje charakterystyczną dla potraw tajskich równowagę między smakiem słonym, słodkim, kwaśnym i ostrym.
Łosoś w sosie Hoisin to bardzo prosty przepis, w którym przygotowany łosoś nabiera znakomity, niepowtarzalny smak, zdecydowanie polecam! Podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.
Sałatka z ogórka po tajsku to bardzo orzeźwiająca, smaczna surówka o lekko pikantnym smaku. Świetnie pasuje do potraw z drobiu i ryżu.
Pieczona papryka po tajsku to delikatna tajska przystawka do dań głównych z lekko pikantną nutą smakową. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.
Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym to wegetariańska, pożywna a zarazem lekka zupa o wspaniałym orientalnym aromacie i smaku. Jest gładka i kremowa dzięki zawartości mleka kokosowego. Można podać ją samą lub w towarzystwie ryżu jaśminowego albo maleńkich grzanek.
Pikantna sałatka z ogórka to ciekawa w smaku, lekko pikantna tajska sałatka z ogórka, którą serwujemy jako dodatek do dania głównego. W celu uzyskania stricte wegetariańskiej wersji sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.
Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców to sałatka, którą możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Porwane listki sałaty zamknąć w plastikowym pojemniku a sos osobno w słoiczku. Przed samym podaniem połączyć składniki i posypać orzechami. Stosować jako dodatek do dania głównego lub jako lekką przekąskę.
Smażona pierś kaczki z makaronem ryżowym i avocado to smaczne i bardzo efektowne danie ze smażonej piersi kaczki, podane na makaronie ryżowym z dodatkiem avocado. W tajskiej kuchni ważną rolę odgrywa makaron, a najpopularniejszy jest makaron ryżowy.
Krewetki ostro-kwaśne z makaronem Shirataki to smaczne, dietetyczne danie z niskokalorycznym makaronem. Smażone krewetki w ostro-kwaśnym sosie, którym polewa się chłonący sos makaron Shirataki. Zdrowe, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Makaron Shirataki z piersią kurczaka to dietetyczne i bardzo smaczne danie wykorzystujące bardzo niskokaloryczny makaron. Shirataki to wyjątkowy japoński makaron o niezwykłych właściwościach. Wyrabia się go z korzenia japońskiej byliny zwanej Konjac. Nazwa tego makaronu znaczy “biały wodospad”, sprzedaje się go w wodnej zawiesinie w plastikowych opakowaniach. Największą zaletą tego makaronu jest jego niska kaloryczność (13kcal/100g), dlatego doceniany jest w dietach odchudzających. Zawiera także dużo jedynego w swoim rodzaju rozpuszczalnego w wodzie błonnika Glukomannan, który ułatwia trawienie ale także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.