Przejdź do treści

sałaty

Wątróbka drobiowa z imbirem

Wątróbka drobiowa z imbirem

Wątróbka drobiowa z imbirem to proste i smaczne chińskie danie z wątróbki, gotowe w kilkanaście minut. Potrawę można podawać na gorąco z ryżem jaśminowym ale również na zimno jako przekąskę.

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami to uproszczona wersja (domowa) słynnej kaczki po pekińsku. Usmażoną kaczkę serwuje się zawiniętą w placek mandaryński razem z warzywami i sosem hoisin. Placki można zrobić poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej. i przechowywać w chłodzie pod przykryciem. Przed podaniem włożyć do naczynia do ogrzewania na parze (parownik bambusowy) lub zawinąć w folię i ogrzać przez 2 minuty w piekarniku.

Japoński stek wołowy Donburi

Japoński stek wołowy Donburi

Japoński stek wołowy Donburi to bardzo smaczne, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu japońskie danie. Można podać z ryżem jako pełnowartościowy posiłek.

Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi

Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi

Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi to japońska wegetariańska sałatka z dodatkiem solonych śliwek. Smak śliwek umeboshi jest mocno kwaśny i słony, dlatego do przygotowania potraw używamy niewielką ilość tych marynowanych śliwek. Przy pierwszej degustacji możemy mieć wątpliwość czy są jadalne – oczywiście, że tak ale pod warunkiem podania do nich neutralnego w smaku tła takiego jak ryż gotowany bez soli czy tofu, dodatkowo ich słono-kwaśny smak najczęściej złamany jest słodkim dodatkiem (cukrem, mirinem, słodkim owocem etc). Mieszkańcy Azji przypisują umeboshi lecznicze działanie np. przeciwko nadkwasocie, biegunce, gruźlicy czy bólom głowy.

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado to danie dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie. Grejpfruty zawierają mnóstwo witamin i mają działanie “odchudzające”. Odpowiadająca za gorzki posmak naryngina sprawia, że owoc usprawnia pracę jelit, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Cytrusy warto wykorzystywać w zimowym gotowaniu, przypominają smaki lata i ciepło słońca.

Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu)

Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu)

Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu) to japońskie danie mające swoje korzenie w kuchni portugalskiej. Danie pochodzi od portugalskich pączków smażonych na głębokim oleju “Filhos” a dotarło do Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami pod koniec siedemnastym wieku. Na początku “Hiryozu” oznaczało każde danie smażone na głębokim oleju ale obecnie nazwa ta odnosi się tylko do smażonych na głębokim oleju placków/kulek z tofu.

Temaki sushi z tempurą z dorsza

Temaki sushi z tempurą z dorsza

Temaki sushi z tempurą z dorsza to sushi w kształcie rożków, zwijane w rękach. Głównym dodatkiem do tego temaki sushi jest rodzimy dorsz usmażonego w panierce tempura. Temaki sushi należy zjadać bezpośrednio po zrobieniu ponieważ płaty nori szybko łapią wilgotność i danie traci chrupkość. Temaki sushi możemy zaserwować podczas mniej oficjalnych przyjęć jak wizyta przyjaciół i zachęcić gości do samodzielnego zwijania rożków i komponowania własnych wypełnień, będzie to niewątpliwe uatrakcyjnienie imprezy.