Przejdź do treści

ryżu jaśminowego

Ryba w żółtym mleczku kokosowym

Ryba w żółtym mleczku kokosowym

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Ryba w żółtym mleczku kokosowym to pyszne tajskie danie rybne, lekko ostre, bardzo łatwe do przygotowania. Zazwyczaj w daniach tajskich rybę podaje się w większych kawałkach, mniej więcej 5x10cm ale ja preferuje małe kawałki (mięso jest bardziej nasycone sosem), ale wy możecie pociąć jak wam się podoba. Do tego dania użyłem mojej ulubionej ryby halibuta (no może drugiej ulubionej po nigdzie-niedostępnym torbucie), jest on jednak tak kruchy, że trudno po gotowaniu utrzymać go w całych kawałkach. Jeżeli chcecie mieć w sosie całe, duże kawałki ryby to lepiej użyć jakąś jędrniejszą rybę np. dorsza albo tilapię.

Kaczka z kasztanami wodnymi

Kaczka z kasztanami wodnymi i pędami bambusa

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Oryginalne i bardzo smaczne danie z kaczki, kasztanów wodnych, pędów bambusa i grzybów mun doprawione przyprawą 5 smaków. Kasztany wodne to ciekawe, jednak mało znane w Polsce warzywo: niewielkie bulwy wodnej rośliny, bardzo chrupkie (nawet po ugotowaniu), przypominające w smaku ziemniaka.

Kurczak z orzechami ziemnymi / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej “sałaty” w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂

Gulasz z kurczaka z sosem Hot Bean

Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen

Pierwszy raz przygotowałem to danie na imprezę Sylwestrową kilka lat temu. Zapomniałem o kurczaku i bardzo się rozgotował, nawet wahałem się czy go nie dać pieskowi i zrobić od nowa. Dokończyłem jednak z rozgotowanym kurczakiem i otrzymałem bardzo fajny efekt, mięso rozpadło się na włókna i bardzo wszystkim smakowało. Od tej pory jest to moje ulubione danie „imprezowe”, znakomite na porannego kaca:). Do dania można też dołożyć grzyby mun, dodają kontrastującej chrupkości. Zamiast sosu Hot Bean można zastosować z bardzo dobrym efektem koreański Gochujang. Żeby nie przesadzić z ostrością, proponuję zacząć od 3 łyżek, spróbować i ewentualnie dodać więcej, ja użyłem 5 łyżek i było dla mnie w sam raz.

Tofu Ma Po / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.

Kurczak DaCien 2 / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Jak pisałem w pewnym komentarzu, jestem nowym użytkownikiem tego serwisu. Po przeczytaniu przepisu na potrawę Da Cien chce napisać z całym szacunkiem dla autora, że może jest ona dobra i podobna do Da Ciena ale od oryginału odstaje. Przedstawiam przepis oryginalny, który znam od 77 letniego chińczyka.

Kurczak w 5 smakach / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny

Potrawa jest pyszna, prosta i szybka, w moim domu bardzo często ją robimy i nigdy nam się nie nudzi! Wychodzi tego sporo, mnie starcza na dwa dni na dwie osoby spokojnie ( i nie żałujemy sobie) i dla siostry co przypadkiem do nas wpadnie. Smacznego!