Kurczak Szanghaj / Przepis internauty
Kurczak Szanghaj to naprawdę bardzo smaczne danie, a jego przyrządzenie jest bardzo proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Serwować z ryżem.
Kurczak Szanghaj to naprawdę bardzo smaczne danie, a jego przyrządzenie jest bardzo proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Serwować z ryżem.
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
W oryginalnym przepisie występowała wołowina jednak jestem fanką kurczaka wiec..;)) Podobno jest to typowe danie kuchni kantońskiej.
Ocena ze starego portalu: 4,75 /8 ocen
Jedna z niewielu potraw dalekiego wschodu, która jest słona i ostra za razem. Podawać z ryżem jaśminowym.
Kurczak z ogórkami to przepis na coś bardzo pysznego z kuchni chińskiej. Podpatrzyłem jak robi to kumpel z Chin, który podobno przepis odziedziczył po Babci 🙂 Pewne składniki zostały uproszczone do krajowych realiów:). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Pierś kurczaka z orzeszkami ziemnymi to danie z panierowanych kawałków kurczaka w gęstym, pikantnym sosie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,29 / 7 ocen
Szybkie danie w pełni chińskie. Smażone na dużym ogniu. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,97 / 32 oceny
TO DANIE TO ABSOLUTNY HIT! 31 osób oceniło je na 5 tylko 1 na 4. Łatwe do wykonania danie, z bardzo prostym, ale bardzo smacznym sosem. Jest to moja własna przeróbka jednego z wcześniejszych przepisów ze strony.
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 10 ocen
Przepis ten dostałem od jednego z internautów – Czarka z Zielonej Góry. Twierdził, że jest zabójcze, przetestowałem i potwierdzam. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,9 / 10 ocen
Danie to jest lekko pikantne dzięki zielonej tajskiej papryczce chili, jest ona trudno dostępna w Polsce jednak można ją zastąpić zieloną pastą curry. Nerkowce mają bardzo charakterystyczny, słodkawy smak i ich zastąpienie np. orzeszkami ziemnymi znacząco zmieni smak potrawy. Podawać z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,85 / 21 ocen
Kurczak w zielonym curry to pierwsze wykonane przeze mnie tajskie danie główne z prawdziwego zdarzenia. Powiem szczerze, że po spróbowaniu byłem w szoku – zabrakło mi skali do oceny :). Zielona pasta curry nadaje temu daniu cały smak, ale też ponadprzeciętną ostrość, dla osób które nie tolerują tak ostrych dań można ostatecznie zmniejszyć ilość pasty do 1 łyżki.