Futomaki grube rolki sushi
Futomaki grube rolki sushi to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Ich nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futoi co oznacza gruby. Są to rolki z minimum czterema składnikami.
Futomaki grube rolki sushi to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Ich nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futoi co oznacza gruby. Są to rolki z minimum czterema składnikami.
<b>Sushi kwadratowe – Shikai maki</b> to bardzo dekoracyjna wersja sushi gdzie można wykazać się nie tylko zdolnościami kulinarnymi ale i manualnymi. Do wypełnienia możemy zastosować różnorodne składniki uzyskując wielokolorowe wzory. My użyliśmy 3 rodzaje warzyw ale świetnie sprawdza się także omlet tamago – spróbujcie!
Maki i nigiri sushi z łososiem to często występujący zestaw. Po pocięciu łososia w plasterki do nigiri zawsze okazuje się, że część z nich jest za mała lub nieforemna. Kawałki te świetnie nadają się do maki sushi. W Polskich warunkach łosoś jest najlepszą rybą do wykonania sushi. Jest ogólnie dostępny, ma przystępną cenę i można go dostać bardzo świeżego. Przed zjedzeniem na surowo warto jest go zamrozić na 1-2 dni i odmrozić przed użyciem, pozbędziemy się w ten sposób potencjalnych chorób i pasożytów. Łososia możemy użyć do maki sushi solo, z dodatkami a także wykonać z niego doskonałe nigiri sushi.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Maki sushi z pieczonym łososiem to odmiana rolek sushi wypełniona aromatycznym łososiem w pięciu smakach, lekko podsmażonym na patelni. Potrawa dla zwolenników sushi z rybą, która została wcześniej poddana obróbce termicznej.
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi to 2 przepisy, które warto wykonać razem. Pierwszy wykorzystuje najlepsze kawałki polędwicy z tuńczyka, do drugiego wykorzystujemy pozostałe ścinki ryby. Nigiri sushi oznacza sushi formowane ręcznie. W tej odmianie ryż formuje się ręką w podłużne, lekko owalne kulki, na które nakłada się różne dodatki. Większość odmian zawiera rybę lub owoce morza ale właściwie każdy składnik, który dobrze komponuje się z ryżem i ma odpowiedni rozmiar może stać się składnikiem tego dania. Dzisiaj prezentujemy nigiri z tuńczykiem (Maguro nigiri). Do przygotowania nigiri sushi używa się najlepszej, jaskrawo zabarwionej polędwicy z tuńczyka SAKU, która sprzedawana jest mrożona w foremnych kostkach, bardzo wygodnych do cięcia w plasterki. Do nigiri sushi niezbyt nadaje się ciemny tuńczyk (stek), który czasami można kupić w marketach, ponieważ na surowo zawiera trudne do pogryzienia błony a dodatkowo jego kolor nie jest zbytnio apetyczny. Ponieważ z krojenia ryby zawsze zostaje trochę nieforemnych kawałków i warto jest je wykorzystać, dlatego proponujemy zużyć je na maki sushi z pastą z tuńczyka i mango (lub innego składnika według własnej inwencji).
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką. Uramaki to rodzaj rolki, w którym sushi ryż znajduje się na zewnątrz rolki a nie jak w tradycyjnym maki wewnątrz. Maki sushi odwrócone nie jest tradycyjną odmianą sushi, została wymyślona całkiem niedawno w USA. Wypełnienie naszego uramaki także jest nowoczesne, krewetka z dodatkiem słodkiej gruszki. Nowoczesne amerykańskie sushi ale bardzo smaczne, polecam!
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki) to tradycyjne japońskie sushi z bardzo popularną w Japonii marynowaną, słono-kwaśną śliwką Ume (Umeboshi) i ogórkiem. Umekyu maki wykonuje się jako cienką rolkę tzw. hosomaki z 1/2 płata nori, dlatego 1 szklanka ugotowanego ryżu starczy na 2 rolki. Hosomaki tnie się zawsze na 6 kawałków (a nie na 8 kawałków jak normalne maki). Śliwka Ume jest w Polsce bardzo trudno dostępna, na szczęście znajdziecie ją w naszym sklepiku. Jedna paczuszka 100g zawiera 10 śliwek, starczy na 5-7 rolek Umekyu (na jedną rolkę 1,5-2 śliwki). Dzięki użyciu słono-kwaśnego Umeboshi smak tego sushi jest bardzo charakterystyczny, specyficznie japoński, na pewno warto spróbować.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen
Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll) to jedna z moich ulubionych odmian sushi. Przepis ten jest bardzo praktyczny ponieważ umożliwia wykorzystanie nieregularnych kawałków pozostałych po cięciu tuńczyka na paski do maki sushi lub plasterki do nigiri sushi. Do przygotowania tego maki możemy użyć najwyższej jakości tuńczyka Saku do sashimi lub niższej jakości filetu z tuńczyka. Różnica w smaku jest nieznaczna a różnica w cenie ryby dwukrotna. W potrzebie, do przygotowania pasty, możemy nawet użyć tuńczyka z puszki, nie jest najgorszy ale smak znaczącą rożni się tuńczyka surowego. To sushi jest po prostu znakomite, na kilkanaście rodzajów maki sushi, które jadłem to przypadło mi najbardziej do gustu. W oryginalnym przepisie do zaostrzenia siekanego tuńczyka używa się bardzo drogiego japońskiego oleju sezamowego z chili La Yu. Bardzo podobny efekt możemy osiągnąć przy pomocy oleju sezamowego i sosu chili. Ilość sosu chili używamy zgodnie z naszym gustem od 1/4 do całej łyżeczki (ja użyłem całą).
Ocena ze starego portalu: 4,62 / 13 ocen
Nigri sushi oznacza “sushi formowane w ręku”. Pomimo, że podane na stół wygląda dużo prościej niż maki-sushi (sushi zwijane) to tak naprawdę jego przygotowanie jest bardziej pracochłonne (lepienie kulek). Japończycy traktują przygotowanie dobrego nigiri-sushi jak sztukę, a szkolenie na mistrza sushi zajmuje wiele lat i jest bardzo wysoko cenione. Podobno najlepsi specjaliści kleją kulki, w których zawsze jest taka sama, ściśle określona, ilość ziarenek ryżu:).