Krewetki smażone z wakame stir-fry
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen
To danie to mój własny pomysł oparty na znalezionym w internecie przepisie na sałatkę krewetkowo-wakame. W daniu tym użyłem glony wakame, które odkryłem niedawno (szukając produktów do mojego sklepiku) i od pierwszej chwili zachwyciłem się nimi. Wakame prawie nie zawierają kalorii, dodatkowo zawierają związek pomagający spalać tkankę tłuszczową, są także bogatym źródłem jodu i wapnia, świetnie smakują a do tego są maksymalnie proste w użyciu np. wystarczy wrzucić łyżkę ciętych wakame do dowolnej zupy i po minucie zupa wypełnia się zielonymi płatkami glonów. Danie ma ciekawy smak dzięki użyciu słodkiego sosu chili i soku z cytryny. Można podać solo, a także z ryżem japońskim lub jako składniki kilkudaniowego posiłku.