Przejdź do treści

oleju sezamowego

Bułeczki na parze Baozi z krewetkowym farszem

Bułeczki na parze Baozi z krewetkowym farszem (by Magda Klimczak)

Bułeczki na parze Baozi to rodzaj chińskich bułeczek (klusek) z nadzieniem, podobnych do naszych rodzimych klusek na parze. My proponujemy pyszną odmianę Baozi z dodatkiem mleka kokosowego i krewetkowym farszem. Bułeczki na parze Baozi jada się solo jako lunch/przekąskę z dodatkiem sosu chili i sosu sojowego do maczania.

Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie danie

Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie

Chrupiąca ryba w słodko pikantnym sosie to według mnie najlepsze danie rybne na mojej stronie. Odświeżona wersja przepisu jest praktycznie bez zmian, dodałem tylko nowe zdjęcia. Przez kilkanaście lat obecności przepisu na stronie obejrzało go kilkanaście tysięcy internatów, ponad 30 osób oceniło Chrupiącą rybę na prawie idealną notę 4,94. Jest to pyszna chrupiąca ryba polana gęstym, pikantnym, lekko słodkawym sosem, dla mnie blisko ideału chińskiego dania.

Grillowany bakłażan w marynacie miso

Grillowany bakłażan w marynacie miso (by Magda Klimczak)

Grillowany bakłażan w marynacie miso to kolejna nasza propozycja na grillowe imprezy. Bardzo smaczne, oryginalne i dietetyczne danie wegetariańskie inspirowane kuchnią japońską. Co prawda pogoda w tym miesiącu (kwiecień 2017) nie rozpieszcza ale warto wydrukować sobie ten przepis i błysnąć na najbliższym grillowaniu jak tylko pogoda na to pozwoli:).

satay wołowy sataj wołowy

Satay wołowy z sosem z orzeszków (by Magda Klimczak)

Satay wołowy (sataj wołowy) to nasza kolejna propozycja dania z grilla. Satay to indonezyjski szaszłyk serwowany zazwyczaj z pikantnym sosem na bazie orzeszków ziemnych.

Do przygotowania naszego sataya użyliśmy dojrzewającego rostbefu, który można łatwo dostać w marketach w postaci porcji na stek. Długo marynowany rostbef jest miękki i soczysty, podany z pikantnym sosem z orzeszków na pewno zrobi wielkie wrażenie na uczestnikach imprezy grillowej:)

Jagnięcina z porem z makaronem

Jagnięcina z porem stir-fry (słono-ostra)

Jagnięcina z porem w pysznym słono-ostrym sosie, jedno z moich ulubionych dań w “odświeżonej” wersji. Błyskawiczny przepis wykonany techniką stir-fry (smażenie z ciągłym mieszaniem). Danie smakuje także znakomicie jeżeli zastąpimy trudno dostępną jagnięcinę polędwiczką wieprzową.

Indyjski kurczak Vindaloo

Indyjski kurczak Vindaloo (by Magda Klimczak)

Kurczak Vindaloo to moje ulubione danie kuchni indyjskiej. Jest bardzo pikantne, ale i pełne smaku, pikantność nie powinna zabijać aromatów całej potrawy, dlatego musimy zachować umiar w dodawaniu chili i innych pikantnych przypraw. W tym przepisie użyłam kurczaka, ale drób możecie zastąpić wołowiną, lub jagnięciną zwiększając ilość wody i czas duszenia mięsa do min. 2 godzin.

Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym

Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym (by Magda Klimczak)

Kuchnię azjatycką pokochałam m.in. za to, że tak łatwo jest mi ją zaadoptować do naszych rodzimych gustów i składników. Lubimy kurczaka, lubimy kluseczki i świeże zioła. Ta tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym może nam przypominać kuchnię włoską: jest makaron i bazylia, ale kiedy spróbujecie tego delikatnego makaronu w słodko – słonym sosie, przeniesiecie się w orientalne klimaty! Smacznego!

Wątróbka drobiowa z imbirem

Wątróbka drobiowa z imbirem

Wątróbka drobiowa z imbirem to proste i smaczne chińskie danie z wątróbki, gotowe w kilkanaście minut. Potrawę można podawać na gorąco z ryżem jaśminowym ale również na zimno jako przekąskę.

Pierś kurczaka z melonem na ostro

Pierś kurczaka z melonem na ostro

Pierś kurczaka z melonem na ostro to ciekawe danie w którym pierś kurczaka połączona jest z kulkami melona i papryką. Danie z dużą ilością sosu, dlatego najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Delikatny miąższ melona doskonale komponuje się w daniach o ostrym smaku. Jest owocem niskokalorycznym i dlatego jest polecany w dietach odchudzających. Zawarte w nim minerały (m.in. potas, magnez) mogą przyczyniać się do obniżenia chorób serca i chorób nowotworowych. Warto więc aby częściej ten wartościowy owoc gościł na naszych stołach.