Smażona sałata lodowa MIHAO
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen
Przepis ten dostałem od mojego korespondencyjnego kolegi Mihao – stąd nazwa dania. Danie to można podawać jako dodatek do potraw mięsnych, lub samodzielnie serwowane z ryżem.
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen
Przepis ten dostałem od mojego korespondencyjnego kolegi Mihao – stąd nazwa dania. Danie to można podawać jako dodatek do potraw mięsnych, lub samodzielnie serwowane z ryżem.
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Surówka o specyficznym, orientalny smaku. Przygotowana przez Kasię. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 4,47 / 19 ocen
Ta zupa przypomina “nieco” w smaku polski kapuśniak jednak dla niektórych może być nieco za kwaśna dlatego proponuję zacząć od 3 łyżek octu ryżowego, spróbować i ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest 5 łyżek octu białego, ale to chyba tylko Chińczyk może zjeść :). W oryginalnym przepisie znajdują się także pąki lilii, jednak w Polsce są trudno dostępne. Jeżeli ktoś jednak nabędzie lilie to należy dodać je razem z grzybami, jeżeli nie dodacie to nic się nie martwcie zupa i tak smakuje świetnie. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.
Ocena ze starego portalu: 4,92 / 12 ocen
Osobiście wolę tą zupę nieco posłodzoną. Można ją też podawać z makaronem sojowym. W wersji ekspresowej możemy zastąpić pomidory koncentratem, a rosół bulionem z kostki – wtedy przygotowanie tego dania trwa tylko ok. 15 min.
Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem to absolutnie rewelacyjna potrawa. Niestety krewetki tygrysie są bardzo drogie (80-120 zł/kg), ale warto chociaż raz spróbować. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Krewetki Black Tiger występują w różnych rozmiarach, rozmiar podaje się numerem np. 6-10 określającym ilość krewetek na 1 funt (0,45 kg). Im liczba mniejsza tym większa krewetka i także cena. Najmniejszy rozmiar tych krewetek czyli 31-40 kosztuje ok 80 zł/kg (te właśnie użyłem) rozmiar największy czyli U-5 (5 krewetek lub mniej na funt) kosztują 120 zł/kg. Niestety krewetki nie są tanie i chyba szybko nic się nie zmieni. Podawać jako przekąskę lub element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Pierożki WON-TON nadają się do smażenia, a także do gotowania, można je serwować jako przekąskę, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka, ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Usmażone won-tony podawać jako przekąskę z sosami do maczania lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 4 oceny
Oryginalne, bardzo smaczne szaszłyki z ryby, sera i ogórka. Danie typu fusion wykonane na bazie europejskiego przepisu przerobionego / doprawionego w stylu chińskim. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Ocena ze starego portalu: 4,6 / 5 ocen
To pierwsze wykonane przeze mnie danie na parze. Do przygotowania tego dania użyłem oryginalny chiński, bambusowy koszyk do gotowania na parze, jeżeli takowego nie posiadacie nie ma obaw są inne sposoby – zajrzyj do poradnika, techniki obróbki cieplnej – gotowanie na parze. Dania gotowane na parze są bardzo zdrowe i nisko kaloryczne, moim zdanie jednak nie dorównują smakiem daniom smażonym, wiem jednak, że mają wielu zwolenników. Dodatkowo gotowanie na parze (w odróżnieniu od gotowania w wodzie) pozostawia w pożywieniu wszystkie składniki odżywcze. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny
Podawać jako przekąskę lub element kilkudaniowego posiłku chińskiego.