Pierś kaczki z mango
Pierś kaczki z mango to efektowne i smaczne tajskie danie. Pieczona pierś kaczki z chrupiącą skórką, okraszona słodko-kwaśnym sosem, podana na smażonym mango z porem.
Pierś kaczki z mango to efektowne i smaczne tajskie danie. Pieczona pierś kaczki z chrupiącą skórką, okraszona słodko-kwaśnym sosem, podana na smażonym mango z porem.
Polędwica wieprzowa po tajsku z makaronem udon to krótko duszona polędwica wieprzowa podawana na japońskim makaronie. Bardzo proste do wykonania i bardzo smaczne danie.
Chrupiące sushi futomaki z krewetkami w tempurze to odmiana sushi o grubszych niż zazwyczaj rolkach. Futomaki pochodzi od japońskiego przymiotnika “futoi” oznaczającego gruby, tłusty. Są to grube rolki z minimum czterema składnikami. W naszym maki głównym składnikiem są krewetki w panierce, które dają futomakom wspaniałą chrupkość. Krewetki w panierce można kupić zamrożone gotowe do usmażenia (np. w naszym sklepie stacjonarnym) lub użyć sporych krewetek i usmażyć je w tempurze (przed smażeniem krewetki należy wyprostować: ponacinać w poprzek od strony dolnej następnie rozciągnąć aż mięśnie popękają i krewetka się rozprostuje).
Gołąbki po chińsku gotowane na parze z nadzieniem mięsno-warzywno-grzybowym. Możemy zrezygnować z dodatku mięsa i otrzymamy wtedy wersję wegetariańską.
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki – ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 16 ocen
Krewetki chilli z czosnkiem to pyszne, średnio pikantne krewetki, które doskonale smakują z makaronem lub ryżem i sałatką. Świetnie danie od naszego użytkownika, wszystkie 16 osób, które oceniło tą potrawę przyznało jej najwyższą ocenę 5.
Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen
Kurczak teriyaki to słynne japońskie danie, smażony kurczak w słono-słodkim sosie. Przedstawiony przepis jest niezwykle prosty ale także niezwykle smaczny. Użycie marmolady pomarańczowej dodaje daniu oryginalnego, ciekawego smaku. Danie proponujemy serwować z ryżem lub makaronem ryżowym oraz ogórkami polanymi słodkim sosem chili.
Ocena ze starego portalu: 4,84 / 19 ocen
Chiński street food to danie popularne na chińskich ulicach i bazarach. Składa się z makaronu i dodatków, które można samemu zasugerować ulicznemu kucharzowi.
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 oceny
Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem to ekspresowe danie stir-fry przyprawione bardzo ostrą tajska pastą chili z bazylią, stosować od 1 (wersja light) do 3 łyżeczek (ogień w ustach). Danie serwujemy na makaronie mie ugotowanym lub usmażonym na chrupiąco, można także użyć ulubionego w Tajlandii makaronu ryżowego.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Maki sushi z pieczonym łososiem to odmiana rolek sushi wypełniona aromatycznym łososiem w pięciu smakach, lekko podsmażonym na patelni. Potrawa dla zwolenników sushi z rybą, która została wcześniej poddana obróbce termicznej.