Przejdź do treści

oleju do smażenia

Bakłażan duszony na ostro

Bakłażan duszony na ostro

Bakłażan duszony na ostro to bardzo smaczne danie wegetariańskie, niskokaloryczne a jednocześnie zawierające dużo cennych wartości odżywczych. Bakłażan zwany również oberżyną, gruszką miłosną posiada dużo potasu, żelaza wapnia i magnezu. Jedzenie tego warzywa gwarantuje podobno długie życie. Polecane jest szczególnie dla nadciśnieniowców, diabetyków i ludzi z chorobą wieńcową. Danie lekko ostre, miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą dołożyć dodatkowe papryczki i więcej sosu chili.

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia to bardzo lubiane przez Chińczyków danie warzywne faszerowane mięsem. Chińczycy lubią wszelkie typy faszerowania, warzywa-warzywami, warzywa-mięsem, mięso-warzywami a także mięso-mięsem. Ważna jest u nich zasada harmonii i równowagi w komponowaniu dań. Krótko duszona cukinia zachowuje swoją chrupkość a mielony farsz dodaje kontrastu. Do wykonania tej potrawy możemy użyć rożnego rodzaju mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego.

Tofu smażone z kimchi

Tofu smażone z kimchi

Tofu smażone z kimchi to popularne koreańskie danie wegetariańskie,z dodatkiem najpopularniejszej koreańskiej jarzynki kimchi. Smak tofu jest bardzo łagodny i dlatego doskonale komponuje się z bardzo pikantną koreańską kimchi z kapusty. Danie dla smakoszy ostrych potraw. Serwowane z ryżem stanowi samodzielne danie.

Pierś kurczaka w 5 smakach z ogórkiem

Pierś kurczaka w 5 smakach z ogórkiem

Pierś kurczaka w 5 smakach z ogórkiem to łagodne w smaku danie z kurczaka doprawione chińską przyprawą 5 smaków, które warto podać z innymi pikantnymi daniami chińskimi lub z ostrym dodatkiem takim jak kimchi.

Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem

Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem

Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem jest w Japonii bardzo popularnym daniem, lubianym szczególnie przez dzieci. Można też je wykonać w wersji z makaronem Soba zamiast ryżu, taka odmiana omletu nazywana jest omusoba.

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką to bardzo łatwe do wykonania warzywne danie stir-fry z grubego chińskiego makaronu i warzyw. W wersji wegetariańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Danie to może być także dodatkiem do dań mięsnych (w szczególności smażonej wieprzowiny i kurczaka).

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake to proste do przygotowania danie stir-fry (szybko smażone z ciągłym mieszaniem). Podane z miseczką ryżu stanowi samodzielne, pożywne danie, może być także składnikiem kilkudaniowego chińskiego obiadu. Ostrość dania można wyregulować ilością papryczek chili. Technika stir-fry to najważniejsza chińska technika smażenia, dania stir-fry są bardzo proste i szybki do przygotowania, są bardzo zdrowe i smaczne (używa się minimalną ilość oleju, składniki są króciutko smażone zachowując jędrność, chrupkość i większość wartości odżywczych). W wersji wegetariańskiej / wegańskiej krewetki można zastąpić wegetariańskimi przegrzebkami.

Agedashi dofu - tofu smażone na głębokim oleju

Agedashi dofu – tofu smażone na głębokim oleju

Agedashi dofu – tofu smażone na głębokim oleju to klasyczne japońskie danie, tofu obtoczone w mące (kukurydzianej lub ziemniaczanej) smażone na głębokim oleju, chrupiące i złociste na zewnątrz a jedwabiste w środku. Nasza wersja nieco różni się od klasycznej, w której tofu polewa się prostym sosem (dashi, sos sojowy, mirin) i posypuje imbirem lub siekanym nori. W naszej wersji użyliśmy bardziej złożonego sosu i dodaliśmy paprykę nadającą daniu koloru. Podane z dodatkiem brązowego ryżu Agedashi dofu może stanowić samodzielne, pożywne danie.

Żółta zupa kokosowa z krewetkami

Żółta zupa kokosowa z krewetkami

Żółta zupa kokosowa z krewetkami to nasza propozycja pysznej tajskiej zupy z krewetkami, warzywami i grzybami Mun. Dzięki dodatkowi ryżu jaśminowego może stanowić samodzielny pożywny posiłek. Jest to luźna interpretacja tajskiej zupy, w której nie należy doszukiwać się klasycznych tajskich zup tom yum czy tom kha. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę pyszna, polecam!

Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau

Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau

Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau to klasyczne chińskie danie wykonane z wieprzowiny (lub w mniej popularnych wersjach z kurczakiem, wołowiną lub krewetkami) z dodatkiem kasztanów wodnych doprawione imbirem i czosnkiem. Usmażone mięso z dodatkami serwuje się na liściach sałaty lodowej. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania danie serwowane na ciepło z ryżem lub na zimno jako przekąska.