Gołąbki po chińsku
Gołąbki po chińsku gotowane na parze z nadzieniem mięsno-warzywno-grzybowym. Możemy zrezygnować z dodatku mięsa i otrzymamy wtedy wersję wegetariańską.
Gołąbki po chińsku gotowane na parze z nadzieniem mięsno-warzywno-grzybowym. Możemy zrezygnować z dodatku mięsa i otrzymamy wtedy wersję wegetariańską.
Makaron ze szpinakiem to bardzo proste i smaczne danie, świetne dla osób nie jadających mięsa lub spożywane w dni postne.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
To orientalne śniadanie to doskonała zabawa z kuchnią fusion, także dla tych, którzy chcą się oswoić z sushi.
Tempura to klasyczna japońska przekąska, owoce morza i warzywa smażone w cieście. Polecam także groch cukrowy, fasolkę szparagową oraz plastry cukinii! Świetnie nadają się do tempury!
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Włoskie danie z krabem z lekką orientalną nutą. Najlepiej smakuje ze świeżym mięsem z kraba (tylko gdzie to kupić?), w naszym sklepie znajdziecie rozdrobnione mięso kraba w puszce.
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen
Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym “anyżowy” rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.
Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej to prosta w wykonaniu, bardzo smaczna chińska zupa. Do jej przygotowania potrzebny jest anyż gwiazdkowy, który nadaje zupie wyjątkowy charakter. Anyż trzeba używać z umiarem, bo ma bardzo bardzo mocny, wyrazisty smak. Jedna z moich ulubionych potraw.