Przejdź do treści

mirinu

Koreańskie kanapki ryżowe

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Tego przepisu nie znajdziecie nigdzie indziej, ponieważ wymyśliłem go sam kilka lat temu, po mojej wizycie w Korei. Jest to domowa wersja popularnych w Korei gotowych kanapek ryżowych w kształcie trójkąta. Składają się one z ryżu, nadzienia (zazwyczaj mięsnego i bardzo ostrego) i owijki z chrupiących, doprawionych wodorostów Kim Nori. Podaję tutaj propozycję szybkiego do wykonania, ostrego nadzienia, ale możecie do środka kanapki włożyć swoje ulubione danie (choć sugeruję dania ostre, które najlepiej współgrają z dużą porcja łagodnego ryżu), składniki trzeba tylko drobno pociąć, żeby dobrze układały się w rulonie. Do owinięcia kanapki używane są koreańskie chrupiące wodorosty Kim Nori (dostępne w sklepiku), podobne do nori ale ale chrupiące i słone, nadają one daniu całego smaku. Jest to jedno z ulubionych dań moich i Kasi.

Zupa z makaronem udon i smażonym tofu

Ocena ze starego portalu: 4,40 / 5 ocen

Większość wysiłków w tym przepisie poświęconych jest na przygotowanie smażonego tofu, w Japonii można je kupić bez problemu już usmażone, wtedy przygotowanie tej zupy to łatwizna. Smażenie tofu miękkiego to ciężka operacja ponieważ jest ono bardzo delikatne i łatwo się łamie. Generalnie do smażenia powinno się stosować tofu miękkie, ale ci, którzy nie mają zdolności manualnych powinni raczej zdecydować się na tofu zwarte, inaczej mogą stracić sporo nerwów. Wegetarianie zamiast dashi rybnego mogą użyć dashi z shitake i kombu. Zupa ma delikatny, lekko słodkawy smak a makaron udon i smażone tofu dodają jej pożywności i oryginalnego charakteru.

Tempura / Przepis internauty

Tempura to klasyczna japońska przekąska, owoce morza i warzywa smażone w cieście. Polecam także groch cukrowy, fasolkę szparagową oraz plastry cukinii! Świetnie nadają się do tempury!

Yakitori – grilowane szaszłyki drobiowe

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Yakitori to marynowane kawałki kurczaka nadziane na patyk, grilowane z różnymi dodatkami. Do ich przygotowania można użyć różnych części kurczaka: udka, skórę, wątróbkę itd. Ja prezentuję prostą odmianę z udek i porów. Na zdjęciu pokazana jest także wersja bez porów. Do ich przygotowania najlepiej nadają się filety z udek kurczaka. Podawać jako przekąskę lub pełne danie serwowane z gotowanym japońskim ryżem.