Przejdź do treści

marchewki

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba to smaczna i pożywna zupa z popularnym w Japonii makaronem gryczanym. Makaron soba jest ważnym elementem kuchni japońskiej. Wierzy się że posiada on właściwości oczyszczające organizm. Do jego wyrobu używa się mąkę gryczaną. Są różne odmiany makaronu Soba od jasnobrązowego, po ciemny brąz. Bywają też nakrapiane a nawet zielone, które zawierają proszek z zielonej herbaty. Jest to produkt niezwykle wszechstronny, który sprawdza się nie tylko w zupach i bulionach ale i podawany na zimno.

Uramaki sushi z wędzonym łososiem, awokado i marchewką

Uramaki sushi z wędzonym łososiem, awokado i marchewką

Uramaki sushi z wędzonym łososiem, awokado i marchewką to odmiana sushi zwijanego, w której ryż znajduje się na zewnątrz. Tym razem nie tylko ryż ale także plasterki łososia przeniosły się ze środka na powierzchnię rolki. Smaczna i bardzo atrakcyjna dla oka odmiana sushi. Łososia wędzonego można także zastąpić łososiem surowym. Do przygotowania uramaki matę do sushi należy owinąć folią spożywczą dzięki czemu ryż nie przyklei się maty.

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką to bardzo łatwe do wykonania warzywne danie stir-fry z grubego chińskiego makaronu i warzyw. W wersji wegetariańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Danie to może być także dodatkiem do dań mięsnych (w szczególności smażonej wieprzowiny i kurczaka).

Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach

Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach

Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach to nieco rozszerzona wersja klasycznego chińskiego dania. Wszystkie składniki potrawy smażymy krótko na woku aby zachowały swoją kruchość. Mięso kurczaka smażone jest na głębokim oleju ale możemy je także usmażyć metoda stir-fry na niewielkiej ilości oleju. Słodki smak kontrastuje z kwaśnym a z dodatkiem słonego tworzą harmonijną całość. Bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne danie.

Żółta zupa kokosowa z krewetkami

Żółta zupa kokosowa z krewetkami

Żółta zupa kokosowa z krewetkami to nasza propozycja pysznej tajskiej zupy z krewetkami, warzywami i grzybami Mun. Dzięki dodatkowi ryżu jaśminowego może stanowić samodzielny pożywny posiłek. Jest to luźna interpretacja tajskiej zupy, w której nie należy doszukiwać się klasycznych tajskich zup tom yum czy tom kha. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę pyszna, polecam!

Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake

Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake

Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake to przepis pyszne na sushi na talerzu. Chirashi sushi jest najłatwiejszym do wykonania wariantem sushi, niezwykle szybkim i pozwalającym na różne eksperymenty. Podstawą tej potrawy jest ugotowany ryż podawany w miseczce z różnymi dodatkami. Dodatki zazwyczaj układa się na ryżu ale można je również wymieszać otrzymując tzw. gomoko sushi. Podstawą sukcesu jest efektowna prezentacja potrawy.

Temaki sushi - sushi zwijane w ręku

Temaki sushi – sushi zwijane w ręku

Temaki sushi – sushi zwijane w ręku można napełniać rozmaitym nadzieniem i podawać z różnymi sosami, wykonuje się je szybko i łatwo. Należy je zjadać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ płaty nori szybko miękną i stają się gumowate. Bardzo dobrym pomysłem jest zachęcenie gości czy domowników do zawijania własnych rożków w trakcie posiłku. Podajemy wcześniej przygotowane składniki i objaśniamy sposób zawijania ich w rożki. Nie zapomnijmy o miseczkach z wodą i ściereczkach do wycierania palców!

Gołąbki po chińsku

Gołąbki po chińsku

Gołąbki po chińsku gotowane na parze z nadzieniem mięsno-warzywno-grzybowym. Możemy zrezygnować z dodatku mięsa i otrzymamy wtedy wersję wegetariańską.