Zupa krem z dyni po indyjsku
Zupa krem z dyni po indyjsku to lekko pikantna zupa o wspaniałym aromacie indyjskich przypraw. Jest prosta w przygotowaniu i z pewnością zadowoli każde podniebienie.
Zupa krem z dyni po indyjsku to lekko pikantna zupa o wspaniałym aromacie indyjskich przypraw. Jest prosta w przygotowaniu i z pewnością zadowoli każde podniebienie.
<b>Sushi kwadratowe – Shikai maki</b> to bardzo dekoracyjna wersja sushi gdzie można wykazać się nie tylko zdolnościami kulinarnymi ale i manualnymi. Do wypełnienia możemy zastosować różnorodne składniki uzyskując wielokolorowe wzory. My użyliśmy 3 rodzaje warzyw ale świetnie sprawdza się także omlet tamago – spróbujcie!
Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi to kolejna odmiana kimchi, tym razem z krótkich zielonych ogórków. Ten rodzaj kimchi nie wymaga długiego kiszenia. Można serwować je tego samego dnia ale lepsze i bardziej pikantne będzie w dniu następnym. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.
Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym to wegetariańska, pożywna a zarazem lekka zupa o wspaniałym orientalnym aromacie i smaku. Jest gładka i kremowa dzięki zawartości mleka kokosowego. Można podać ją samą lub w towarzystwie ryżu jaśminowego albo maleńkich grzanek.
Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie to tajskie wegetariańskie danie z warzyw i grzybów shitake, któremu pożywności dodają orzechy nerkowca i masło orzechowe. Danie typu stir-fry smażone w woku, łatwe i szybkie do przygotowania. Należy je serwować z ryżem jaśminowy lub makaronem ryżowym.
Kimchi z marchewki to mało znana odmiana kimchi. Dla mnie prawdziwa rewelacja, zrobiłem pierwszy raz i dla mnie jest to najsmaczniejsza odmiana kimchi – doskonale chrupiąca, średnio pikantna marchewka z pysznym dodatkiem super zdrowych warzyw, prawdziwa bomba zdrowotna. Dla miłośników ostrych koreańskich kiszonek pozycja obowiązkowa!
Gyeran Mari koreański zwijany omlet to popularny w Korei omlet rolowany jak naleśnik. Podaję się go jako dodatek do dania głównego, jada się go także samodzielnie na lunch. Zazwyczaj do środka omleta dodaje się 1 lub 2 posiekane warzywa ale używa się też innych składników takich jak: marchewka, cebula dymka, cebula, grzyby, cukinia, brokuły, słodka papryka, kapusta, szynka, bekon, ser etc. My prezentujemy najpopularniejszą wersję z marchewką i cebulką dymką. Do przygotowania tego dania najlepiej użyć prostokątną patelnię do tamago ale niezły efekt uzyska się także na normalnej okrągłej patelni.
Makaron Shirataki z piersią kurczaka to dietetyczne i bardzo smaczne danie wykorzystujące bardzo niskokaloryczny makaron. Shirataki to wyjątkowy japoński makaron o niezwykłych właściwościach. Wyrabia się go z korzenia japońskiej byliny zwanej Konjac. Nazwa tego makaronu znaczy “biały wodospad”, sprzedaje się go w wodnej zawiesinie w plastikowych opakowaniach. Największą zaletą tego makaronu jest jego niska kaloryczność (13kcal/100g), dlatego doceniany jest w dietach odchudzających. Zawiera także dużo jedynego w swoim rodzaju rozpuszczalnego w wodzie błonnika Glukomannan, który ułatwia trawienie ale także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Kimchi z cebulki dymki to mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.
Temaki sushi z tempurą z dorsza to sushi w kształcie rożków, zwijane w rękach. Głównym dodatkiem do tego temaki sushi jest rodzimy dorsz usmażonego w panierce tempura. Temaki sushi należy zjadać bezpośrednio po zrobieniu ponieważ płaty nori szybko łapią wilgotność i danie traci chrupkość. Temaki sushi możemy zaserwować podczas mniej oficjalnych przyjęć jak wizyta przyjaciół i zachęcić gości do samodzielnego zwijania rożków i komponowania własnych wypełnień, będzie to niewątpliwe uatrakcyjnienie imprezy.