Przejdź do treści

mąki

Kurczak po tajsku na słodko ostro aksamitny / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen

Moje przygody kulinarne z kuchnią chińską oraz tajską rozpocząłem już dosyć dawno temu. Muszę powiedzieć że moim zdaniem żadna inna kuchnia na świecie nie jest w stanie dorównać taką różnorodnością smaków i ilością oferowanych dań co kuchnia azjatycka. Dlatego też moim ciągłym eksperymentom i wyszukiwaniem coraz to nowych wariacji niema końca. Na przepis ten natrafiłem kiedyś w internecie. Nie do końca mi jednak odpowiadał, więc modyfikowałem go aż ewoluował do formy w której podaje Wam go poniżej. Danie jest naprawdę smakowite i warto poświecić na jego przygotowanie 30 min, a już na stałe wpisze się w Waszą pamięć i stanie się jednym z faworyzowanych przez Was specjałem. Życzę smacznego!

Kurczak z sezamem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.

Kurczak po Seczuańsku / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen

Nie wiem co mam napisać, ale była to moja pierwsza potrawa, którą zrobiłem. Szybka do przygotowania, a na dodatek smaczna, bardzo smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Potrawę można podawać z ryżem.. najlepiej oddzielnie bo zrobi się “papka”. Życzę smacznego! Białe wino także bardzo dobrze komponuje się z potrawą, dodaje smaku i aromatu, a więc ocet z białego wina nie jest konieczny.

Ryba smażona z imbirem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Nie przepadam zbytnio za rybą, ale tą po prostu uwielbiam. Tak sobie myślę, że według tego samego przepisu można było by przygotować mięso kurczaka, muszę spróbować.

Krewetki z porem

Ocena ze starego portalu: 4,85 / 20 ocen

Do wykonania tej potrawy możemy użyć dowolnych krewetek. Ja użyłem małych krewetek koktajlowych ale potrawa będzie lepsza (ale też niestety dużo droższa:) jeżeli zastosujemy duże krewetki Black Tiger. Praktycznie wszystkie obrane krewetki dostępne w postaci mrożonej są już ugotowane, dlatego smażymy je bardzo krótko żeby nie straciły chrupkości. Podawać samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.