Przejdź do treści

mąka kukurydziana

Wołowina duszona z marchwią

Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen

Chińska wersja gulaszu, lekko pikantna. Jak dla mnie danie z pierwszej 10. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Omlet FU YUNG

Ocena ze starego portalu: 4 / 3 oceny

Omlet Fu Yung smażony w głębokim oleju podawany z sosem jest popularną chińską potrawą serwowaną w restauracjach w Północnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest smażone na głębokim oleju, nie używa się też sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pamiętaj, że sos stosuję się tylko w pierwszej wersji.

Patelnia Xian z kolorowymi warzywami

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny

Wegetariańskie danie w wykonaniu Kasi, wykonane dla naszej koleżanki Moni na jej urodziny. 90% czasu w przygotowaniu tej potrawy to cięcie składników. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Zupa cebulowa z jajkiem

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 18 ocen

Jedno z najłatwiejszych do wykonania dań na mojej stronie, co nie znaczy, że niesmaczne. Osobiście lubię tą zupę na ostro dlatego dodaję 1/2 łyżeczki pieprzu, Wy możecie dodać ile uważacie za stosowne. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Zupa ostro-kwaśna

Ocena ze starego portalu: 4,47 / 19 ocen

Ta zupa przypomina “nieco” w smaku polski kapuśniak jednak dla niektórych może być nieco za kwaśna dlatego proponuję zacząć od 3 łyżek octu ryżowego, spróbować i ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest 5 łyżek octu białego, ale to chyba tylko Chińczyk może zjeść :). W oryginalnym przepisie znajdują się także pąki lilii, jednak w Polsce są trudno dostępne. Jeżeli ktoś jednak nabędzie lilie to należy dodać je razem z grzybami, jeżeli nie dodacie to nic się nie martwcie zupa i tak smakuje świetnie. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Pierożki WON-TON

Pierożki WON-TON

Pierożki WON-TON nadają się do smażenia, a także do gotowania, można je serwować jako przekąskę, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka, ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Usmażone won-tony podawać jako przekąskę z sosami do maczania lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Szaszłyki rybne

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 4 oceny

Oryginalne, bardzo smaczne szaszłyki z ryby, sera i ogórka. Danie typu fusion wykonane na bazie europejskiego przepisu przerobionego / doprawionego w stylu chińskim. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wołowina w sosie z czarnej fasoli to błyskawiczne danie stir-fry, które otrzymałem od pana Bogdana. Pan Bogdan jest wielkim miłośnikiem kuchni chińskiej, a także doradza mi w sprawach kuchni japońskiej. Pozdrawiam go serdecznie! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wołowina w sosie z czarnej fasoli stir-fry

Wołowina w sosie z czarnej fasoli to błyskawiczne danie stir-fry, które otrzymałem od pana Bogdana. Pan Bogdan jest wielkim miłośnikiem kuchni chińskiej, a także doradza mi w sprawach kuchni japońskiej. Pozdrawiam go serdecznie! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wołowina ostrygowa stir-fry

Wołowina ostrygowa stir-fry

Wołowina ostrygowa stir-fry to klasyczne, błyskawiczne danie stir-fry, delikatna wołowina doprawiona do smaku sosem ostrygowym. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.