Przejdź do treści

mąki pszennej

Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki

Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki

Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki to japońskie, aromatyczne danie z dodatkiem chrupiących grzybów, które zadowoli niejednego smakosza kuchni orientalnej. Danie to podajemy na ciepło z makaronem sojowym i surówką.

Chrupiące placuszki ryżowe

Chrupiące placuszki ryżowe

Chrupiące placuszki ryżowe można usmażyć z innymi składnikami np. z dodatkiem groszku zielonego lub ziaren kukurydzy. Bardzo małe placuszki można podawać jako przekąskę do piwa czy wina.

Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami

Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami

Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami to smaczne, zdrowe i pożywne danie. Przy przygotowaniu tej potrawy pamiętajmy aby wątróbkę smażyć krótko i nie solić jej wcześniej. W innym wypadku stanie się łykowata i twarda.

Koreańskie placki z kimchi - Kimchi Jun

Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun

Koreańskie placki z kimchi – Kimchi Jun można wykonać w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pokrojonego, gotowanego mięsa lub owoców morza np. krewetek. To popularne danie koreańskie jest proste i nie wymaga nakładu pracy ale do jego przygotowania niezbędne jest kimchi (koreańska kiszona kapusta z chili). Kimchi można nabyć w puszce w naszym sklepiku lub przygotować samodzielnie według przepisu z naszej strony (zob. przepis na kimchi). Danie jest ostre w smaku, jego ostrość można ewentualnie złagodzić zmniejszając ilość użytego kimchi.

Japońskie pierożki Gyoza

Japońskie pierożki Gyoza

Japońskie pierożki Gyoza to pochodzące z Chin pierożki (chińska nazwa Jiaozi), które zyskały w Japonii wielką popularność i obecnie są traktowane jako tradycyjne japońskie danie. Japońskie pierożki różnią się od chińskiego pierwowzoru czosnkowym aromatem i cieńszym ciastem. Można je gotować na parze, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, zazwyczaj są podawane z sosem do maczania.

Zupa WON TON

Zupa WON TON / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,93 / 15 ocen

Zupa WON TON to popularna chińska zupa, której głównym składnikiem są słynne pierogi WON TON. Ciasto na te pierogi można kupić gotowe ale znacznie lepiej zrobić je samemu. Jeżeli zamierzamy ugotować je w wodzie to należy zrobić je tak jak na zwykłe pierogi czyli mąka, woda, jajko i szczypta soli. Do gotowania na parze polecam nie dodawać jajka do ciasta. Bulion można zrobić tak jak na zupę ramen.

Miodowy kurczak Honey chicken

Miodowy kurczak Honey chicken

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen

Miodowy kurczak Honey chicken to bardzo smaczne chińskie danie wykonane w klasyczny sposób. Kawałki mięsa najpierw smażone są w cieście na głębokim oleju, następnie połączone z miodowym sosem. Kurczaka smażymy porcjami, wkładając kawałki pojedynczo do oleju, żeby się nie skleiły. Zdecydowanie polecam, bardzo smaczne i efektownie wyglądające danie!

Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty

Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.

Placki kukurydziane z zielonym curry

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne tajskie placki kukurydziane z zieloną pasta curry. Do ich przygotowania używamy kukurydzy z puszki, połowę jej miksujemy, a połowę używamy w całości. Do placuszków najlepiej jest dodać świeżą bazylię i kolendrę ale jeżeli ich brakuje to można je pominąć. Danie podajemy z sosem chili.