Japońskie pierożki Gyoza (by Magda Klimczak)
Japońskie pierożki Gyoza to bardzo popularne danie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Pyszne pierożki z mięsno-warzywnym nadzieniem, usmażone na patelni na złoto i chrupiąco.
Japońskie pierożki Gyoza to bardzo popularne danie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Pyszne pierożki z mięsno-warzywnym nadzieniem, usmażone na patelni na złoto i chrupiąco.
Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką to dietetyczne i bardzo smaczne danie rybne ze szpinakiem. Rybę pieczemy krótko, tylko do momentu, kiedy straci przezroczystość – łosoś powinien pozostać wilgotny w środku i soczysty. Jest danie typu fusion inspirowane azjatyckimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.
Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu to danie to pochodzące z kuchni katońskiej i bardzo przypomina japońską tempurę. W taki sam sposób możemy również przygotować liście kalafiora. Jest to rodzaj przekąski, która może być także elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Szpinak z sosem sezamowym to ciekawy dodatek do sushi ale może być też stosowany jako przystawka lub składnik kilkudaniowego azjatyckiego posiłku. Przygotowuje się go bardzo szybko dlatego warto spróbować tego nowego smaku szpinaku. W wersji wegetariańskiej/wegańskiej należy użyć dashi z kombu lub grzybów shitake.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.
Makaron ze szpinakiem to bardzo proste i smaczne danie, świetne dla osób nie jadających mięsa lub spożywane w dni postne.
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Zupa jest naprawdę zaskakująco pyszna a w dodatku bardzo łatwa do przyrządzenia! Polecam!
Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen
Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżego szpinaku albo mrożonego szpinaku w całych liściach. Bardzo smaczne, nisko-tłuszczowe danie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.