Przejdź do treści

krewetek Black Tiger

Smażone krewetki królewskie z ogórkiem i makaronem Soba

Smażone krewetki królewskie z ogórkiem i makaronem Soba

Smażone krewetki królewskie z ogórkiem i makaronem Soba to eleganckie danie z krewetek Black Tiger serwowanych na gryczanym makaronie soba. Do tej potrawy należy użyć surowych krewetek i smażyć je bardzo krótko, do momentu zmiany koloru z szarego na różowy. Jeżeli do przygotowania dania użyjemy gotowanych obranych krewetek należy skrócić smażenie do 30 sek.

Krewetki fu yong

Krewetki fu yong

Krewetki fu yong to rodzaj chińskiej jajecznicy z dużą ilością krewetek, pożywna przekąska lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku, świetnie sprawdzi się też na śniadanie. Krewetki należy smażyć krótko, do momentu aż zmienią kolor na różowy, zwykle trwa to 2-3 minuty. Jeżeli nasze krewetki są już różowe (ugotowane) smażymy jeszcze krócej 1 min. Dłuższe smażenie powoduje, że stają się twarde.

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado to danie dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie. Grejpfruty zawierają mnóstwo witamin i mają działanie “odchudzające”. Odpowiadająca za gorzki posmak naryngina sprawia, że owoc usprawnia pracę jelit, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Cytrusy warto wykorzystywać w zimowym gotowaniu, przypominają smaki lata i ciepło słońca.

Krewetki ostro-kwaśne z makaronem Shirataki

Krewetki ostro-kwaśne z makaronem Shirataki

Krewetki ostro-kwaśne z makaronem Shirataki to smaczne, dietetyczne danie z niskokalorycznym makaronem. Smażone krewetki w ostro-kwaśnym sosie, którym polewa się chłonący sos makaron Shirataki. Zdrowe, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.

Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake

Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake

Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake to przepis pyszne na sushi na talerzu. Chirashi sushi jest najłatwiejszym do wykonania wariantem sushi, niezwykle szybkim i pozwalającym na różne eksperymenty. Podstawą tej potrawy jest ugotowany ryż podawany w miseczce z różnymi dodatkami. Dodatki zazwyczaj układa się na ryżu ale można je również wymieszać otrzymując tzw. gomoko sushi. Podstawą sukcesu jest efektowna prezentacja potrawy.

Krewetki chilli z czosnkiem

Krewetki chilli z czosnkiem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 16 ocen

Krewetki chilli z czosnkiem to pyszne, średnio pikantne krewetki, które doskonale smakują z makaronem lub ryżem i sałatką. Świetnie danie od naszego użytkownika, wszystkie 16 osób, które oceniło tą potrawę przyznało jej najwyższą ocenę 5.

Tempura z krewetek

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Tempura z krewetek to błyskawiczne danie, niezwykle smaczne i efektowne. Panierowane, chrupiące krewetki podane z marchewką w dressingu wasabi. Danie to zadowoli niejednego smakosza kuchni japońskiej. Krewetki przeznaczone do wykonania sushi należy przed panierowaniem rozprostować, jednak jest to niekonieczne przy przygotowaniu tempury do bezpośredniego spożycia.

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką. Uramaki to rodzaj rolki, w którym sushi ryż znajduje się na zewnątrz rolki a nie jak w tradycyjnym maki wewnątrz. Maki sushi odwrócone nie jest tradycyjną odmianą sushi, została wymyślona całkiem niedawno w USA. Wypełnienie naszego uramaki także jest nowoczesne, krewetka z dodatkiem słodkiej gruszki. Nowoczesne amerykańskie sushi ale bardzo smaczne, polecam!

Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami

Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami to moja własna inwencja twórcza. Przygotowałem je ponieważ miałem do dyspozycji kawałek schabu, trochę krewetek i makaron soba. Jest to danie przyrządzone dokładnie tak jak lubię, krótko smażone na woku, doprawione na słono-ostro-słodko z dodatkiem mojego ulubionego gochujangu. Nie przypisałem je do żadnej konkretnej kuchni ponieważ jest to mieszanka japońsko (soba) – korańsko (gochujang) – chińska (smażenie stir-fry i chińskie składniki) czyli azjatyckie fusion. Nie musicie koniecznie używać gochujangu, może być inny sos lub pasta chili ale tylko gochujang nada jej charakterystycznego smaku, który tak lubię:)

Pikantne krewetki po syczuańsku

Pikantne krewetki po syczuańsku

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen

Pikantne krewetki po syczuańsku to przepis zaczerpnięty z książki Łatwa kuchnia chińska. Rewelacyjne, bardzo proste do wykonania ostre krewetki przyrządzone na sposób syczuański. Do przyrządzenia potrawy autor zaleca sos fasolowy z chili, więc użyłem mojego ulubionego koreańskiego Gochujang, który nadał potrawie znakomitego, charakterystycznego smaku, w ostateczności można go zastąpić ulubionym sosem chili. Jeżeli nie przepadamy za zbyt ostrymi daniami możemy użyć lekko ostrej pasty fasolowej Ssamjang i zmniejszyć ilość czarnego pieprzu. Kluczowe dla smaku potrawy ma także użycie czarnego octu ryżowego – mało znanego w Polsce znakomitego chińskiego octu o walorach smakowych porównywalnych jedynie z najlepszymi octami balsamicznymi. Od siebie dodałem niewielką modyfikację w postaci prażonego sezamu, który znakomicie zgrał się z cała potrawą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.