Przejdź do treści

kapusty pekińskiej

Zupa WON TON

Zupa WON TON / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,93 / 15 ocen

Zupa WON TON to popularna chińska zupa, której głównym składnikiem są słynne pierogi WON TON. Ciasto na te pierogi można kupić gotowe ale znacznie lepiej zrobić je samemu. Jeżeli zamierzamy ugotować je w wodzie to należy zrobić je tak jak na zwykłe pierogi czyli mąka, woda, jajko i szczypta soli. Do gotowania na parze polecam nie dodawać jajka do ciasta. Bulion można zrobić tak jak na zupę ramen.

Zupa Ramen

Zupa Ramen / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,78 / 18 ocen

Zupa Ramen może być przygotowana z ulubionymi składnikami. Najważniejsza jest baza czyli bulion i makaron. Reszta wg. uznania. Jest to zupa chińska, która zadomowiła się również w Japonii.

Chiński street food

Chiński street food / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,84 / 19 ocen

Chiński street food to danie popularne na chińskich ulicach i bazarach. Składa się z makaronu i dodatków, które można samemu zasugerować ulicznemu kucharzowi.

Tempura z krewetek

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Tempura z krewetek to błyskawiczne danie, niezwykle smaczne i efektowne. Panierowane, chrupiące krewetki podane z marchewką w dressingu wasabi. Danie to zadowoli niejednego smakosza kuchni japońskiej. Krewetki przeznaczone do wykonania sushi należy przed panierowaniem rozprostować, jednak jest to niekonieczne przy przygotowaniu tempury do bezpośredniego spożycia.

Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą

Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą to treściwa chińska zupa wykonana z azjatyckiej pasy sezamowej (zmielonego prażonego sezamu). Gęsta, bardzo pożywna zupa z makaronem o bardzo ciekawym, oryginalnym smaku, nam baaardzo smakowała, polecam! Do jej przygotowania możemy użyć dowolnego azjatyckiego makaronu pszennego, ja użyłem cienkiego makaronu udon.

Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty

Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.

Wieprzowina Mu Shu

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Tradycyjna chińska potrawa, bardzo popularna także w Ameryce (jedno z podstawowych amerykańskich / chiński dań). Jest to połączenie wieprzowiny, jajek i dużej ilości warzyw w sosie. Serwuje się ja z plackami mandaryńskimi i sosem hoisin. Przygotowanie tego dania, a szczególnie placków mandaryńskich, jest dosyć pracochłonne, ale warto trochę popracować żeby zjeść ta oryginalną i bardzo smaczną potrawę.

Kimchi z kapusty pekińskiej 2

Kimchi z kapusty pekińskiej (nowy przepis)

UWAGA! NAJNOWSZY I NAJLEPSZY PRZEPIS NA KIMCHI Z KAPUSTY JEST TUTAJ

Ocena ze starego portalu: 4,26 / 27 ocen

Kimchi z kapusty pekińskiej to podstawa koreańskiej diety. Na stronie znajduje się już przepis na kimchi z kapusty pekińskiej, dodałem go kilka lat temu (dokładnie w kwietniu 2006) i było to moje pierwsze podejście do kimchi. W tym czasie kilka razy zmieniałem i udoskonalałem przygotowanie kimchi kapuścianego. Obecnie stosuję przepis poniższy, jest on łatwiejszy do wykonania i daje lepsze i bardziej powtarzalne wyniki. Głównym problemem starego przepisu było zastosowanie ciężarka do przyciskania kapusty, powodowało to, że gotowe kimchi było wyciśnięte z większości soku, mało soczyste. W nowym przepisie nie używam ciężarka, natomiast stosuję wstępne kiszenie w zamkniętej torbie foliowej, dzięki temu proces fermentacji przebiega bez problemów. Najważniejszą modyfikacją, zapewniającą doskonały smak jest zastosowanie oryginalnej koreańskiej chili (gochugaru) – dawniej niedostępnej w Polsce, teraz możecie ją kupić w naszym sklepiku. Poniżej przepisu zamieściłem kilka ważnych wskazówek dotyczących postępowania z kimchi, warto się z nimi zapoznać przed pierwszym przygotowaniem. P.S. W tym roku mała porcja kimchi pojawi się u mnie na wigilijnym stole:) A za kilka dni, w przerwie świątecznej, kolejny przepis z wykorzystaniem kimchi. Osoby unikające składników zwierzęcych mogą zastąpić sos rybny sosem sojowym.