Przejdź do treści

jogurtu naturalnego

Chutney pomidorowy

Chutney pomidorowy

Chutney pomidorowy to indyjski dodatek do dań. Różnego rodzaju raity (dipy na bazie jogurtu z przyprawami), relisze (owoce lub warzywa w sosie) czy różnorakie odmiany pieczywa są częstym towarzyszem posiłków indyjskich. Chutney jest właśnie takim dodatkiem do dań, czymś pośrednim między marynatą a piklami. Pobudza apetyt, a mała porcja dodaje daniom orzeźwiającego smaku. W Indiach chutney odgrywa jeszcze jedną rolę – z łatwością wyostrza, łagodzi lub istotnie zmienia smak potrawy. Chutney może być ostro-kwaśny – takie są przetwory przyrządzane na bazie świeżej chili, kolendry, mięty z dodatkiem imbiru, czosnku, cebuli a czasem dodatkiem kokosa czy tamaryndowca. Drugi rodzaj to chutney słodko-kwaśny, bardziej popularny na Zachodzie, marynata z cukru, octu, przypraw i owoców przyrządzanych na ciepło.

Curry z kurczaka (chicken curry)

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen

Typowe indyjskie danie w głębokim sosie. Do jego przygotowanie można użyć curry madras łagodnej lub ostrej w zależności od upodobań. Jako bazę sosu stosujemy mleko lub jogurt (wtedy sos jest bardziej treściwy i ma kwaskowy smak). Jeżeli macie problem z kupieniem selera naciowego to możecie zastąpić go 1/3 zielonej papryki pociętej w cienkie paski. Danie podawać z indyjskim ryżem basmati.