Przejdź do treści

czosnku

Chrupiący makaron z wieprzowiną

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 43 oceny

To danie jest naprawdę zabójcze, najczęściej wykonywane przeze mnie danie z mojej strony. Chrupiący makaron i słodko-słony sos powodują, że danie to uwielbiają dzieci. Gorąco polecam!

Bakłażan czosnkowy na słodko

Bakłażan czosnkowy na słodko

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Bakłażan czosnkowy na słodko to bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna potrawa wegetariańska. Bakłażana nie obieramy, jemy ze skórką. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Smażona sałata lodowa MIHAO

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen

Przepis ten dostałem od mojego korespondencyjnego kolegi Mihao – stąd nazwa dania. Danie to można podawać jako dodatek do potraw mięsnych, lub samodzielnie serwowane z ryżem.

Fasolka smażona z czosnkiem i dymką

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Danie to zawsze przygotowuje moja żona. Moje ulubione danie warzywne. Polecam. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Brokuły z sosem czosnkowym

Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen

Bardzo proste ale też bardzo smaczne danie. Polecam! Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Krewetki w sosie pomidorowym

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 7 ocen

Ekspresowe, bardzo smaczne i niedrogie danie z krewetek (krewetki koktajlowe kosztują ok. 20 zł/kg). Krewetki koktajlowe sprzedawane są zazwyczaj już ugotowane dlatego ich smażenie trwa bardzo krótko. Zdecydowanie polecam! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Ryba w cieście na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen

Do przygotowania tej potrawy można użyć dowolnego filetu. Ja użyłem filetu w kostce, jego zaletą jest całkowity brak ości, oraz łatwość krojenia w kostkę, jednak jego rozmiary wymuszają nieco inny od standardowego rozmiar kawałków (2,5×2,5x1cm zamiast 2x2x2cm). Olej chili nadaje potrawie nie tylko ostrość ale także charakterystyczny smak. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Frytowane kostki rybne

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny

Podawać jako przekąskę lub element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Wołowina smażona z papryką

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny

Danie wstępnie smażone na głębokim oleju, jeżeli chcesz tego uniknąć można mięso i paprykę usmażyć metodą stir-fry na 2 łyżkach oleju. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Wołowina smażona po syczuańsku

Ocena ze starego portalu: 4,65 / 26 ocen

Danie dosyć ostre, miłośnicy “ognia w ustach” mogą dodać jeszcze sos chili. Aby bez problemów pociąć mięso najlepiej jest je trochę zamrozić (lub nie rozmrażać do końca). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.