Przejdź do treści

czosnku

Kalbi – koreańskie grillowane żeberka / Przepis internauty

Kalbi – koreańskie grillowane żeberka to wspaniałe danie imprezowe. Głupie pytanie dla ilu osób 😀 Ile by nie było, zeżrą wszystko. Największe grill-party to cały departament (20 ludzi) + przyszwendki (drugie tyle). 3 kilo żeberek poszło 😉 Akwizycję materiału (żeberka wieprzowe, chude) polecam rozpocząć 2 dni przed. Zamówić, następnego dnia odebrać i do marynaty na co najmniej 24h.

Wieprzowina z makaronem w sosie sojowym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Znakomite, aromatyczne i pożywne danie, które na ulicach Pekinu popularne jest niczym hot-dog na nowojorskim Manhattanie. Zapach tej potrawy jest nierozłącznym elementem klimatu pekińskich ulic i zaułków ponieważ potrawę sprzedaje się w budkach niemal na każdym roku. Jest to również niezmiernie proste w przygotowaniu danie.

Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili

Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili to szybkie w przygotowaniu, bardzo ciekawe i dietetyczne danie z ryby. Do jego przygotowania zamiast halibuta możemy użyć swoją ulubioną rybę (najlepiej filet). Rybę na parze lepiej gotować bez skórki, bo po gotowaniu robi się kleista i niezbyt smaczna. Do gotowania na parze najlepiej użyć bambusowego parownika ustawianego na woku z gotującą się wodą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Bakłażan w sosie z czarnej fasoli

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen

Danie kuchni wietnamskiej. Jest to kuchnia pod wieloma względami podobna do chińskiej, używa się wielu takich samych składników, bardzo popularny jest tu sos rybny. Wegetarianie powinni zastąpić sos rybny i ostrygowy sosem sojowym. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego/wietnamskiego lub samodzielnie warzywne danie z ryżem jaśminowym.

Wieprzowina ze szpinakiem

Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen

Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżego szpinaku albo mrożonego szpinaku w całych liściach. Bardzo smaczne, nisko-tłuszczowe danie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.