Przejdź do treści

czosnku

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry to w pełni wegetariańskie, błyskawiczne tajskie danie z woka. Cieniutkie kluski ryżowe z dużo ilością krótko smażonych warzyw, doprawione sosem sojowym i ostrym tajskim sosem chili. Dzięki krótkiemu smażeniu z użyciem minimalnej ilości oleju dania z woka stir-fry są zdrowe, świeże i błyskawiczne w przygotowaniu.

Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz. Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.

Zielone curry z warzyw

Zielone curry z warzyw

Zielone curry z warzyw to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilka minut. W przepisie podajemy pełen proces wykonania zielonej pasty curry, którą w wersji szybkiej możemy zastąpić gotową zieloną pastą curry. Do wykonania dania użyliśmy kilka rodzajów warzyw, jednak wy możecie zmodyfikować ten zestaw według swoich preferencji. Zielone curry z warzyw zawiera dużą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Bulgogi koreańska grillowana wołowina Pulgogi

Bulgogi koreańska grillowana wołowina

Bulgogi koreańska grillowana wołowina (zwana także Pulgogi) to jedno z najsłynniejszych koreańskich dań. Cieniutko pocięta wołowina marynowana w słono-słodkiej marynacie, następnie bardzo krótko grillowana. Magda przygotowała to danie z dodatkiem chili jednak zazwyczaj przygotowuje się je łagodne dlatego dodatek gochugaru jest opcjonalny.

Pulgogi podobnie jak steki grilluje się bardzo krótko dlatego do jej użycia stosuje się tylko i wyłącznie najwyższej jakości wołowinę stekową. Najczęściej stosowana jest polędwica wołowa. Równie dobrze sprawdzi się antrykot i rostbef, wymagają one jednak trochę wysiłku przy wycinaniu błon i tłuszczu. Bulgogi jak większość koreańskich dań najlepiej smakuje z kimchi i ryżem kleistym.

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Duże krewetki w słodko-słonym sosie z dodatkiem tasiemek ryżowych. Takie banalne w przygotowaniu dania z kilku pysznych składników to kwintesencja chińskiego gotowania. Magda użyła do smażenia masła bo krewetki najlepiej smakują właśnie na maśle. Stosując do smażenia masło nie należy zbyt mocno nagrzewać woka, żeby nie spalić tego smacznego ale niezbyt odpornego na gorąco tłuszczu. Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Surówka z ogórków po chińsku

Surówka z ogórków po chińsku

Surówka z ogórków po chińsku to warzywny dodatek w stylu azjatyckim, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Surowe, zasolone ogórki doprawione konkretnym słodko-kwaśno-pikantnym sosem. To pikantne danie warzywne najlepiej serwować jako dodatek do łagodnych dań mięsnych. Powinno też bardzo dobrze smakować do polskich dań typu “schabowy”.

Makaron Dan Dan

Makaron Dan Dan

Makaron Dan Dan to słynna syczuańska uliczna przekąska (street food). Nazwa makaronu pochodzi od nosidła (chiń. dan znaczy nosić na nosidle), na których uliczni sprzedawcy nosili swoje towary. To danie to prawdziwa petarda z mnóstwem ostrych składników: papryczki chili, pieprz syczuański, pikantne pikle, olej chili i czosnek! Wydaje się to nie do przełknięcia ale jeżeli się przełamiesz i zjesz pierwszą porcję danie to staje się uzależniające – jak sport ekstremalny. Bardzo polecam, to jedno z moich ulubionych.

Sałata smażona po chińsku

Sałata smażona po chińsku

Sałata smażona po chińsku to popularna warzywna przekąska. Pocięta sałata lodowa krótko przesmażona z czosnkiem i dymką z dodatkiem sporej ilości pysznego śliwkowo-sojowego sosu. Tego typu dania są bardzo popularne w Chinach, warzywo (najczęściej liściaste) przesmaża się krótko z dodatkiem czosnku, imbiru, dymki, chili następnie doprawia rożnymi sosami (zazwyczaj na bazie sosu sojowego). Takie “smażone liście” spożywa się czasami jako przekąskę ale najczęściej są daniem warzywnym towarzyszącym innym daniom podczas wielodaniowego chińskiego posiłku.

Sałata smażona po chińsku doprawiona jest ciekawym 3-smakowym sosem: słodko (sos śliwkowy), kwaśno (ocet ryżowy), słonym (sos sojowy). Dodatek przesmażonej wędliny ma podobną funkcje jak okrasa w pierogach, dodaje daniu smaku umami. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić przesmażoną szynkę przesmażoną cebulką.

Makaron z wołowiną stir-fry

Makaron z wołowiną stir-fry

Makaron z wołowiną stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie stir-fry z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, czosnku i słono-słodkiego sosu chińskiego. W 15 minut minut mamy bardzo smaczne i pożywne danie z minimalną ilością tłuszczu. Do dań krótko smażonych w woku zawsze używa się wysokiej jakości miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczypta chili w proszku. Makaron z wołowiną stir-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno to jedna z najbardziej znanych przekąsek ulicznych w chińskim regionie Seczuan. Danie to jest uproszczoną, zimną wersją innego słynnego syczuańskiego dania makaronu Dan Dan. Jak przystało na ulubione danie najpikantniejszego regionu Chin, makaron po syczuańsku na zimno jest bardzo dobrze podostrzony. Główną pikantną przyprawą jest olej sezamowy, na którym przesmażamy papryczki chili i pieprz syczuański. Do wykonania tej potrawy najodpowiedniejszy jest gruby i sprężysty makaron mie ale tym razem dla odmiany użyliśmy go w wersji jajecznej. Dodatek chińskiej pasty sezamowej powoduje, ze sos jest gęsty (bardzo dobrze oblepia makaron) i pożywny.

Karkówka w sosie śliwkowym gotowe danie

Karkówka w sosie śliwkowym (po koreańsku)

Karkówka w sosie śliwkowym to rewelacyjne danie z woka w stylu chińskim, które można także przygotować w wersji koreańskiej. Cieniutkie plasterki mięsa przysmażone na chrupiąco w pysznym słodko-słonym sosie z chińskich śliwek. Potrawa ta jest hitem stołowym i smakuje wszystkim bez wyjątku. Danie to można przygotować także w wersji koreańskiej z dodatkiem pasty chili gochujang i kimchi z kapusty.