Przejdź do treści

czosnku

Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng

Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng

Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng to pożywne i smaczne danie popularne w Indonezji. Połączenie ryżu, krewetek, ostrych przypraw i zwijanego omletu daje znakomity efekt smakowy. Krewetki można zastąpić piersią z kurczaka.

Żeberka z cynamonem, miodem i sosem hoisin

Żeberka z cynamonem, miodem i sosem hoisin

Żeberka z cynamonem, miodem i sosem hoisin to aromatyczna przekąska, którą można jeść o każdej porze dnia a także na przyjęciach i w czasie świąt. Podana w porze obiadowej może być zaserwowana z dodatkiem gotowanego ryżu i surówek.

Skrzydełka grillowane po tajsku

Skrzydełka grillowane po tajsku

Skrzydełka grillowane po tajsku to aromatyczne tajskie skrzydełka o lekko pikantnym smaku, możemy je przygotować w piekarniku a także na grillu węglowym lub elektrycznym.

Gołąbki po chińsku

Gołąbki po chińsku

Gołąbki po chińsku gotowane na parze z nadzieniem mięsno-warzywno-grzybowym. Możemy zrezygnować z dodatku mięsa i otrzymamy wtedy wersję wegetariańską.

Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem to słynna tajska zupa z galangalu na mleku kokosowym z dodatkiem kurczaka. Jest to średnio pikantna, pyszna zupę o wspaniałym aromacie. Tom Kha Gai oznacza po tajsku “zupę (tom) z galangalu (kha) i kurczaka (gai)”, niestety świeży galangal jest bardzo ciężko dostępny, na szczęście bardzo dobrze zastąpi go świeży korzeń imbiru.

UWAGA: Jeżeli nie lubimy zbyt pikantnych smaków należy zrezygnować z pieprzu. Dodatek cukru jest także opcjonalny, przed dodaniem należy spróbować zupę i dosłodzić jeżeli uznamy, że jest zbyt kwaśna.

Pierś kaczki w chrupiącej skórce

Pierś kaczki w chrupiącej skórce

Pierś kaczki w chrupiącej skórce to pyszne i wykwintne danie, wymagające jednak trochę czasu. Marynowanie piersi kaczki powinno być dosyć długie, minimum 2 godziny a najlepiej zalać mięso i pozostawić w lodówce na noc.

Kurczak chop suey

Kurczak chop suey

Kurczak chop suey to chińskie danie bardzo popularne w USA (uważa się nawet, że danie to wymyślili amerykańscy Chińczycy). Chop Suey oznacza w dosłownym tłumaczeniu “Różnorodne kawałki”. Przygotowuje się je z różnych mięs, ryb, owoców morza, warzyw i zagęszczonego skrobią sosu. Mięso przygotowuje się zazwyczaj w woku metodą stir-fry, bądź tak jak w naszym przepisie w lekkiej panierce smażone na głębokim tłuszczu (ta wersja jest preferowana w Ameryce). Kurczak chop suey to doskonały przykład harmonii i umiaru. Delikatny kurczak, chrupiąca marchew i seler naciowy, jasno-złoty kolor mięsa i kolorowe warzywa.

UWAGA: jeżeli chcecie zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu, należy usunąć z marynaty mąkę oraz białko i usmażyć kurczaka w woku na 2 łyżkach oleju. Reszta przepisu bez zmian.