Przejdź do treści

czosnku

Klopsiki w tempurze

Klopsiki w tempurze

Klopsiki w tempurze z przyprawą 5 smaków to danie inspirowane kuchnią chińską i japońską. Klopsiki mogą być zrobione z dowolnego rodzaju mielonego mięsa i podane same lub z ulubionymi warzywami takimi jak brokuły, kalafior, marchewka lub cukinia. Znakomite i stosunkowo szybkie do wykonania danie. Można je zaserwować z ryżem jaśminowym.

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką to bardzo łatwe do wykonania warzywne danie stir-fry z grubego chińskiego makaronu i warzyw. W wersji wegetariańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Danie to może być także dodatkiem do dań mięsnych (w szczególności smażonej wieprzowiny i kurczaka).

Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką

Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką

Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką to kolejny przepis na chirashi sushi (sushi na talerzu). Tym razem w wersji wegetariańskiej z marynowanym na ostro tofu i pieczoną papryką. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania i miłe dla oka danie z oryginalnymi składnikami.

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake to proste do przygotowania danie stir-fry (szybko smażone z ciągłym mieszaniem). Podane z miseczką ryżu stanowi samodzielne, pożywne danie, może być także składnikiem kilkudaniowego chińskiego obiadu. Ostrość dania można wyregulować ilością papryczek chili. Technika stir-fry to najważniejsza chińska technika smażenia, dania stir-fry są bardzo proste i szybki do przygotowania, są bardzo zdrowe i smaczne (używa się minimalną ilość oleju, składniki są króciutko smażone zachowując jędrność, chrupkość i większość wartości odżywczych). W wersji wegetariańskiej / wegańskiej krewetki można zastąpić wegetariańskimi przegrzebkami.

Agedashi dofu - tofu smażone na głębokim oleju

Agedashi dofu – tofu smażone na głębokim oleju

Agedashi dofu – tofu smażone na głębokim oleju to klasyczne japońskie danie, tofu obtoczone w mące (kukurydzianej lub ziemniaczanej) smażone na głębokim oleju, chrupiące i złociste na zewnątrz a jedwabiste w środku. Nasza wersja nieco różni się od klasycznej, w której tofu polewa się prostym sosem (dashi, sos sojowy, mirin) i posypuje imbirem lub siekanym nori. W naszej wersji użyliśmy bardziej złożonego sosu i dodaliśmy paprykę nadającą daniu koloru. Podane z dodatkiem brązowego ryżu Agedashi dofu może stanowić samodzielne, pożywne danie.

Żółta zupa kokosowa z krewetkami

Żółta zupa kokosowa z krewetkami

Żółta zupa kokosowa z krewetkami to nasza propozycja pysznej tajskiej zupy z krewetkami, warzywami i grzybami Mun. Dzięki dodatkowi ryżu jaśminowego może stanowić samodzielny pożywny posiłek. Jest to luźna interpretacja tajskiej zupy, w której nie należy doszukiwać się klasycznych tajskich zup tom yum czy tom kha. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę pyszna, polecam!

Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau

Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau

Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau to klasyczne chińskie danie wykonane z wieprzowiny (lub w mniej popularnych wersjach z kurczakiem, wołowiną lub krewetkami) z dodatkiem kasztanów wodnych doprawione imbirem i czosnkiem. Usmażone mięso z dodatkami serwuje się na liściach sałaty lodowej. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania danie serwowane na ciepło z ryżem lub na zimno jako przekąska.

Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku

Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku

Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku to bardzo smaczna i prosta do wykonania potrawa, nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z jej przygotowaniem. Pamiętać należy jedynie o tym aby ryba użyta do tego dania była ścisła w swojej konsystencji i dosyć gruba. Doskonale sprawdzi się tu rodzimy dorsz.

Japońskie pierożki Gyoza

Japońskie pierożki Gyoza

Japońskie pierożki Gyoza to pochodzące z Chin pierożki (chińska nazwa Jiaozi), które zyskały w Japonii wielką popularność i obecnie są traktowane jako tradycyjne japońskie danie. Japońskie pierożki różnią się od chińskiego pierwowzoru czosnkowym aromatem i cieńszym ciastem. Można je gotować na parze, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, zazwyczaj są podawane z sosem do maczania.

Pierś kaczki z mango

Pierś kaczki z mango

Pierś kaczki z mango to efektowne i smaczne tajskie danie. Pieczona pierś kaczki z chrupiącą skórką, okraszona słodko-kwaśnym sosem, podana na smażonym mango z porem.