Przejdź do treści

czosnku

Pstrąg duszony w ostrym sosie

Pstrąg duszony w ostrym sosie

Pstrąg duszony w ostrym sosie to potrawa pochodząca z kuchni humańskiej (południowo-wschodnie Chiny). Dania tych rejonów charakteryzują się pikantnością, kwaśnymi smakami i obfitością.

Duszona dynia z bakłażanem

Duszona dynia z bakłażanem

Duszona dynia z bakłażanem to łagodny dodatek do dań głównych lub samodzielna potrawa wegetariańska. Osoby preferujące pikantne smaki mogą dodać 1 łyżeczkę płatków chili.

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno to danie pochodzące z chińskiej prowincji Syczuan. Kuchnia tego regionu charakteryzuje się dużą ilością stosowanych przypraw i jest zazwyczaj bardzo ostra. Ilość dodanej papryczki można dostosować do swoich upodobań kulinarnych.

Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym

Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym

Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym to japońskie danie wegetariańskie. Cienki makaron somen z bakłażanem z kwaśno-słonym sosem z solonych śliwek. Makaron Somen nazywany jest w Japonii “królem makaronów”. Drobny, niezwykle delikatny, jest ulubionym produktem żywieniowym klasy wyższej. Serwuje się o zarówno na ciepło jak i na zimno.

Wieprzowina Lo Mein

Wieprzowina Lo Mein

Wieprzowina Lo Mein to klasyczne chińskie danie z makaronu i wieprzowiny w aromatycznym sosie. “Lo main” oznacza “wymieszany makaron”, ponieważ makaron nie jest smażony tylko wymieszany z usmażonym mięsem i sosem pod koniec przygotowania potrawy. Oryginalnie danie serwowane jest z rzadkim sosem opcjonalnie możemy zagęścić sos 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej.

Żeberka cielęce w sosie Teriyaki

Żeberka cielęce w sosie Teriyaki

Żeberka cielęce w sosie Teriyaki to doskonała potrawa do nakarmienia większej ilości gości, świetna na przyjęcia. Sos dodaje pięknego koloru żeberkom dzięki czemu wyglądają bardzo apetycznie.

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową to bardzo smaczne japońskie danie wegetariańskie z makaronu gryczanego z grzybami w gęstym słodko-kwaśnym sosie. Azjatycka pasta sezamowa w odróżnieniu od arabskiej pasty Tahini jest uzyskiwana z prażonych ziaren sezamu, przez co jej smak jest pełniejszy i bardziej wyraźny. Pasta sezamowa jest częstym dodatkiem do sosów w kuchni japońskiej i chińskiej, sosy z jej dodatkiem nabierają sezamowego posmaku, zawiesistości i są bardzo pożywne (sezam zawiera jeden z najzdrowszych tłuszczów).