Przejdź do treści

chili mielonego

Japońskie pierożki Gyoza

Japońskie pierożki Gyoza

Japońskie pierożki Gyoza to pochodzące z Chin pierożki (chińska nazwa Jiaozi), które zyskały w Japonii wielką popularność i obecnie są traktowane jako tradycyjne japońskie danie. Japońskie pierożki różnią się od chińskiego pierwowzoru czosnkowym aromatem i cieńszym ciastem. Można je gotować na parze, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, zazwyczaj są podawane z sosem do maczania.

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin to danie z użyciem zielonego mango, które jest niedojrzałym, młodym owocem o wyraźnym cierpkim smaku (w odróżnieniu od owoców dojrzałych o słodkim smaku i żółtym kolorze). Zielone mango jest cenione jako dodatek do sałatek i dań stir-fry. W tym daniu kwaśny smak zielonego mango komponuje się ze słodkim smakiem sosu hoisin, wszystko uzupełnia chrupki dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Danie serwujemy z surówką z marchewki w słodko-kwaśnym sosie i gotowanym ryżem jaśminowym.

Kurczak maślany Butter chicken

Kurczak maślany Butter chicken

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 ocen

Kurczak maślany Butter chicken to jedna ze sztandarowych potraw kuchni indyjskiej, którą możemy przygotować pikantną lub łagodną (bez dodatku chili). Podany niżej przepis, dzięki użyciu gotowej pasty/przyprawy, jest niezwykle prosty a efekt zaspokoi nawet wybrednych smakoszy. Gęsty, kremowy, maślany sos może być bazą dla różnych rodzajów mięs. Zamiast kurczaka można użyć jagnięciny lub ryby a wegetarianie z powodzeniem mogą dodać ser panir lub pokrojone w kostkę tofu.

Makaron z pastą z czarnego sezamu

Makaron z pastą z czarnego sezamu

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Makaron z pastą z czarnego sezamu to przepis zaczerpnięty z książki „Super Natural Every Day” Heidi Swanson. Na pierwszy rzut oka danie wygląda na skomplikowane z powodu dużej ilości składników, jednak przygotowuje się je bardzo szybko a efekt jest… zniewalający! Pastę sezamową można przygotować sobie wcześniej i przechowywać w lodówce, z powodzeniem można wykonać ją na bazie białego sezamu. Pasta sezamowa jest tak popularna w Japonii, że istnieje nawet specjalny moździerz (suribachi) przeznaczony do jej ucierania. Autorka przepisu poleca również zastosowanie pasty do sałatek, brokułów, fasolki czy pieczonych ziemniaków.

Tofu Ma Po / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.

Makaron na zimno z ostrym sosem sezamowym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.

Soczewica z warzywami

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Kuchnia południowych Indii obfituje w dania wegetariańskie. Taki posiłek składa się najczęściej z dwóch dań: dania z roślin strączkowych lub ryżu w towarzystwie pieczywa, świeżego chutney czy jogurtu. Rośliny strączkowe (soczewica, różnego rodzaju fasole, ciecierzyca) są składnikami potraw na terenie całych Indii. Są znakomitym źródłem białka, zwłaszcza dla wegetarian, są niedrogie a w postaci suszonej można je długo przechowywać. Dal (dhal) to nazwa odnosząca się zarówno do roślin strączkowych jak i potraw z nich przygotowanych. Niemal każde indyjskie danie rozpoczyna się od przygotowania masala, czyli mieszanki różnych przypraw. Hindusi nie dodają przypraw jedna po drugiej, w kolejności wymienionej w przepisie, lecz mieszają ich część i smażą w oleju, dla wydobycia aromatu (proces określany jako tarka). Dopiero wtedy dodają warzywa, mięso i rośliny strączkowe i dokładnie mieszają. Poniższe danie można wykonać wykorzystując różne rodzaje soczewicy (brązowa, czerwona, zielona, żółta) oraz inne warzywa np.: marchew, bakłażana, groszek. Danie, choć bezmięsne, daje uczucie sytości a jednocześnie lekkości. Smacznego!