Przejdź do treści

cebuli

Wołowina z brokułami / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 6 ocen

Danie bardzo popularne w USA, praktycznie spotykane w każdym “chińczyku” bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Niestety jakość naszej rodzimej wołowiny nie jest najlepsza, ale i tak będzie to gratka dla wielbicieli czerwonego mięsa. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kurczak z sezamem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.

Kurczak z kalafiorem na ostro / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny

Przepis znalazłem w Polsce, ale podobno pochodzi z Wietnamu. Przygotowywałem go dla kilku i kilkunastu osób oczywiście zachowując proporcje. Wychodzi świetnie! Bardzo prosty w przygotowaniu naprawdę polecam. Podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Sajgonki / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Jest to oryginalny, tradycyjny przepis na Sajgonki. Można je podawać jako przekąskę, danie główne z ryżem oraz jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Satay (sataj)

Satay (sataj) / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen

Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa – kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.

Rosół chiński / bulion drobiowy

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen

Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym “anyżowy” rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.