Makaron sojowy z karkówką / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Bardzo proste jedzenie dla dwu (głodnych studentów) ew. trzech kulturalnych osób.
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Bardzo proste jedzenie dla dwu (głodnych studentów) ew. trzech kulturalnych osób.
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 2 oceny
Wariacja na temat słodko-kwaśnych klimatów z orzeźwiającą mgiełką. Trochę w stylu fusion.
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, kiełki znakomicie komponują się z kurczakiem! Jako dodatek polecam ugotowany ryż jaśminowy oraz fasolkę szparagową podaną na liściach sałaty, polaną kilkoma łyżkami sosu z uzyskanej potrawy z kurczaka. Ważne jest przetrzymanie kurczaka wymieszanego z sosem sojowym i cukrem w lodówce! Smacznego! 🙂
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Jedna z moich ulubionych potraw, powstała kiedyś podczas improwizacji. Najlepiej użyć polędwicę, ale jadłem też z szynką, nawet karkówką 🙂 Na zdjęciach nie ma dymki, bo akurat nie miałem.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Ta świeża orientalna sałatka z kruchej kapusty, kiełków fasoli, chińskiego makaronu i delikatnego mięsa z kurczaka doprawiona jest bogatym w smaku sosem sojowo-arachidowym.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Kurczak w sosie teriyaki. Pamiętajcie, aby pierś pokroić w kształt polędwiczek tak, aby mięso wysmażyło się również w środku. Zamiast dusić mięso w sosie, możecie je wcześniej zamarynować (1-3h w lodówce) i smażyć do zarumienienia. Jako, że jest to danie japońskie to oczywiście najlepiej smakuje z gotowanym ryżem japońskim. Smacznego 🙂
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Danie godne polecenia 🙂 Nie jest drogie, ani nie zajmuje dużo czasu. Jest naprawdę pyszne! 🙂 Dla wegetarian wersja bez wędliny.
Koreański grill Korean Barbecue to bardzo popularne danie w Korei. Serwuje się je głównie w wyspecjalizowanych restauracjach, które oferują tylko “Korean Barbecue”. Jedyną opcją dla klienta jest wybór pomiędzy 3 rodzajami mięsa – boczek, karkówka, czarna wieprzowina (cokolwiek to jest). Kiedy pierwszy raz wpadliśmy do takiej restauracji, nie było tam żadnego menu, na stoliku była tylko naklejka z 3 pozycjami, oczywiście po koreańsku. Zapytana po angielsku kelnerka bardzo się przestraszyła i pobiegła po kolegę. Kolega klepiąc się po karku i boku wyjaśnił nam, że 2 pierwsze pozycje to karkówka i boczek, 3 pozycję (czarna wieprzowina) rozszyfrowaliśmy dopiero w innej restauracji, w której kelner znał kilka słów po angielsku:). Po powrocie do Polski kilka razy przygotowaliśmy z Kasią polską wersję koreańskiego grilla, brakuje w nim kilku koreańskich dodatków ale generalnie bardzo dobrze oddaje charakter i smak oryginalnego dania. Absolutnie niezbędnymi składnikami, nadającymi daniu całego charakteru są: – liście sałaty – kim-chi z kapusty – trzeba je wykonać samemu – koreańska ostra pasta z fermentowanej soi (고추장 kochujang) – można ją kupić w specjalistycznych sklepach z orientalną żywnością. Na ostatnich 2 zdjęciach ja i Kasia podczas koreańskiego grilla w Korei.
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Smażone na głębokim oleju chińskie danie z jaj. Może być podane na śniadanie, jako szybkie danie z ryżem lub składnik kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena