Ryż tajski brązowy Royal Thai 1kg
Pełnoziarnisty tajski ryż brązowy to odmiana ryżu, która jest popularna w kuchni tajskiej i na całym świecie. W przeciwieństwie do białego ryżu, który jest pozbawiony swoich zewnętrznych warstw podczas przetwarzania, ryż brązowy zachowuje swoje warstwy otrąb i zarodka, co czyni go pełnoziarnistym. Ma niższy indeks glikemiczny niż tradycyjny ryz biały, co sprawia że jest lepiej trawiony i wchłaniany przez organizm. Ma więcej błonnika, a ponadto bogaty jest w witaminy i minerały (magnez, fosfor, cynk)
Przygotowanie:
- Przepłucz ryż pod bieżącą wodą 2-3krotnie
- 1 szklankę ryżu zalej 2 szklankami wody(proporcja 1:2)
- Doprowadź wodę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i przykryj garnek.
- Gotuj ryż ok 35-45 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki
- Po ugotowaniu pozostaw ryż pod przykryciem przez kolejne 10 minut