Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem
Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem to smaczna i pożywna zupa z kuchni japońskiej. W Japonii mięso, a w szczególności wołowinę, kroi się bardzo cienko. Przed krojeniem w cieniutkie plasterki lub paski dobrze włożyć jest porcję mięsa do zamrażalnika na 2-3 godziny, następnie wyjąć, poczekać aby lekko odtajała i jeszcze twardą pokroić.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Passive Time
30moczenie grzybów
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Passive Time
30moczenie grzybów
Ingredients
Instructions
  1. Przygotować składniki. Makaron Udon ugotować według przepisu na opakowaniu a następnie odcedzić.
  2. W rondlu zagotować wodę, dodać bulion dashi, sos sojowy i sok z limonki.
  3. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, smażyć mieszając 1 minutę.
  4. Dodać pokrojone grzyby i wołowinę. Smażyć 3 minuty mieszając aż mięso lekko się zarumieni. Dodać kapustę i smażyć jeszcze przez minutę.
  5. Wlać mirin doprawić smaku solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę jeszcze podgrzewać.
  6. Makaron przelać wrzątkiem by go podgrzać, odcedzić i rozłożyć do miseczek.
  7. Ułożyć na wierzchu wołowinę z grzybami i kapustą a następnie zalać gorącym bulionem. Podawać od razu.