Zupa z soczewicy i cukinii
Zupa z soczewicy i cukinii to sycąca i rozgrzewająca indyjska zupa. Podawać ją możemy z dodatkiem chleba pita, grzanek lub ryżu basmati. Indyjskie gęste zupy (gulasze) przygotowane na bazie roślin strączkowych określa się słowem “dal”. Danie wegetariańskie, weganie powinni zastąpić jogurt wersją bez-mleczną (np. jogurtem sojowym) lub zrezygnować z tego składnika.

Soczewica to roślina strączkowa, zawierająca pożywne i smaczne nasiona, które nadają się do spożycia po ugotowaniu. Jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy A, C, magnez, fosfor, potas. Czerwonej soczewicy nie trzeba przed gotowaniem moczyć w wodzie. Gotuje się ją dosyć szybko ale trzeba uważać żeby się nie rozpadła i nie powstało z niej puree.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
  • 1szklanka soczewicy czerwonej
  • 1/2szt. cukinimałej, pokrojonej w półplasterki
  • 1szt. cebulipokrojonej w półplasterki
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
  • 2łyżki garam masala
  • 1łyżka kminu rzymskiego
  • 1łyżeczka soli
  • szczypta chili mielonego
  • 1szklanka pomidorówz puszki wraz z sosem
  • 3szklanki wody
  • 1/2łyżeczki soku z limonkilub cytryny
  • 2łyżki oleju
  • 2-3łyżki jogurtu naturalnegogęstego, w wersji wegańskiej zastąpić jogurtem sojowym
  • garść natki pietruszkido przybrania
Instructions
  1. Wlać olej do rozgrzanego woka i po chwili wrzucić czosnek oraz cebulę. Smażyć przez 2 minuty mieszając.
  2. Dołożyć pokrojoną cukinię, krótko obsmażyć.
  3. Wsypać soczewicę, wszystkie suche przyprawy i wlać wodę.
  4. Wymieszać dokładnie, zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i gotować przez 15 min, pilnując aby soczewica się nie rozpadła a pozostała jedynie miękka.
  5. Dodać do zupy pomidory w zalewie, sok z cytryny, i wymieszać
  6. Doprowadzić do wrzenia i rozlać do miseczek.
  7. Przed podaniem do każdej porcji dodać jogurt i posypać posiekaną natką pietruszki.