Zupa z soczewicy i cukinii to sycąca i rozgrzewająca indyjska zupa. Podawać ją możemy z dodatkiem chleba pita, grzanek lub ryżu basmati. Indyjskie gęste zupy (gulasze) przygotowane na bazie roślin strączkowych określa się słowem "dal". Danie wegetariańskie, weganie powinni zastąpić jogurt wersją bez-mleczną (np. jogurtem sojowym) lub zrezygnować z tego składnika.
Soczewica to roślina strączkowa, zawierająca pożywne i smaczne nasiona, które nadają się do spożycia po ugotowaniu. Jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy A, C, magnez, fosfor, potas. Czerwonej soczewicy nie trzeba przed gotowaniem moczyć w wodzie. Gotuje się ją dosyć szybko ale trzeba uważać żeby się nie rozpadła i nie powstało z niej puree.
Soczewica to roślina strączkowa, zawierająca pożywne i smaczne nasiona, które nadają się do spożycia po ugotowaniu. Jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy A, C, magnez, fosfor, potas. Czerwonej soczewicy nie trzeba przed gotowaniem moczyć w wodzie. Gotuje się ją dosyć szybko ale trzeba uważać żeby się nie rozpadła i nie powstało z niej puree.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1/2 szt. cukini małej, pokrojonej w półplasterki
- 1 szt. cebuli pokrojonej w półplasterki
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 łyżki garam masala
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta chili mielonego
- 1 szklanka pomidorów z puszki wraz z sosem
- 3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, w wersji wegańskiej zastąpić jogurtem sojowym
- garść natki pietruszki do przybrania
Ingredients
|
Instructions
- Dołożyć pokrojoną cukinię, krótko obsmażyć.
- Wsypać soczewicę, wszystkie suche przyprawy i wlać wodę.
- Doprowadzić do wrzenia i rozlać do miseczek.
Share this Recipe