Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba - Kamo nanban
Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba - Kamo nanban to popularna japońska zupa z dużą ilością pysznych składników. Nanban oznacza po japońsku zupę z chili i młodymi porami Negi, Kamo to kaczka, danie to serwuję się zazwyczaj z makaronem gryczanym Soba. Ważnym składnikiem tego dania jest Negi czyli japońska odmiana grubej dymki, jest on ciężko dostępna choć ostatnio zaczyna pojawiać się w Polskich marketach, bardzo dobrym zamiennikiem sa młodziutkie pory. Ostrość zupy regulujemy posypując ją japońską przyprawą 7 smaków (jap. shichimi togarashi). Popularna japońska przyprawa 7 smaków składa się z 5-7 składników, wśród których głównym jest papryczka chili. Pozostałe składniki mogą się różnić, zależnie od pożądanego aromatu i stopnia ostrości, zwykle są to: wodorosty nori, prażona skórka pomarańczowa, białe i czarne ziarna sezamu, pieprz japoński (syczuański), len i imbir.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 paczki makaronu gryczanego Soba
- 1 szt. piersi kaczki pojedyncza, ze skórą
- 1 szt. pora młody i cienki, pokrojony w 2,5 cm kawałki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- przyprawa 7 smaków
Bulion:
- 1 litr bulionu rybnego dashi
- 2 łyżki mirinu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sake lub wytrawnego białego wina
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Ingredients
Bulion:
|
Instructions
- W osobnym rondlu podgrzać bulion dashi, dodać wszystkie dodatkowe składniki.
- Rozgrzać olej na patelni i smażyć pierś kaczki skórą do dołu aż się dobrze zrumieni. Odwrócić mięso na drugą stronę i lekko podsmażyć. Zdjąć z patelni i pokroić ukośnie w duże plastry.
- W pozostałym na patelni tłuszczu smażyć przez minutę na dużym ogniu pokrojonego pora.
Share this Recipe