Zupa z marynowanej kapusty chińskiej z żeberkami (chiński kapuśniak)
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 6 ocen
Do przygotowania tej potrawy potrzebna jest marynowana kapusta chińska (ang. mustard greens). Już po pierwszej łyżce zupa kojarzy się z naszym kapuśniakiem. Jeżeli użyjemy bardzo tłustych żeberek, na powierzchni zupy może gromadzić się sporo tłuszczu, jeżeli nie lubisz tak tłustej zupy możesz go zebrać łyżką.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 2godziny
Servings Prep Time
4osoby 2godziny
Ingredients
  • 1opakowanie marynowanej chińskiej kapustypociętej na kawałki wielkości kęsa
  • 500g żeberek wieprzowychpociętych w 2,5 cm kawałki
  • 8szt. pomidorków koktailowychprzeciętych na pół lub 1 duży pomidor pokrojony
  • 3ząbki czosnku wycisnięte
  • 2łyżki oleju do smażenia
  • szczypta solido smaku
  • szczypta pieprzudo smaku
  • trochę sosu sojowegodo smaku
Dodatek:
Instructions
  1. Kapustę tniemy na kawałki wielkości kęsa, wodę po kapuście zachowujemy. Żeberka rozcinamy na pojedyncze kości, następnie każde żeberko przecinamy (rąbiemy) na 2,5 cm kawałki (najłatwiej jest to zrobić uderzając w kości ciężkim chińskim tasakiem).
  2. Tniemy pomidory i siekamy czosnek.
  3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek smażymy mieszając 30 sekund. Dodajemy żeberka, mieszając smażymy tak długo aż zmienią kolor.
  4. Przekładamy żeberka do garnka, zalewamy 1 i 1/4 litra wody (5 szklanek). Zagotowujemy, zmniejszmy ogień na mały i gotujemy 45 min aż żeberka zrobią się miękkie. Jeżeli na powierzchni zbiera się dużo tłuszczu możemy go zebrać łyżką. Jeżeli wygotuje się zbyt wiele wody należy ją uzupełniać.
  5. Dodajemy pociętą kapustę chińską, wodę po kapuście i pomidory, gotujemy kolejne 30 min, w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, ewentualnie sosem sojowym. Danie gotowe.
  6. Zupę należy serwować z miseczką białego ryżu (najlepiej ryż jaśminowy lub kleisty ryż tajski gotowany na parze).