Zupa z kimchi z miękkim tofu (Kimchi Jigae)
Zupa z kimchi (kor. Kimchi Jigae) to bardzo popularne koreańskie danie, rodzaj gęstej zupy (gulaszu), taki koreański ostry kapuśniak. Spośród ponad 500 przepisów na mojej stronie to danie jest chyba moim ulubionym a już na pewno jest w pierwszej trójce.

Zupa z kimchi występuje w nieskończonej ilości wersji, praktycznie każda koreańska rodzina robi ją w trochę inny sposób. Właściwie tylko tytułowe kimchi (przepis na kimchi) jest składnikiem absolutnie niezbędnym (najlepsze jest stare, mocno kwaśne kimchi). Jedni używają buliony rybnego, inni drobiowego lub wołowego, niektórzy dodają zamiast wieprzowiny wołowinę, małże albo krewetki, niektórzy stosują też tofu zwarte zamiast miękkiego ale dla mnie ta zmiana jest akurat nie do zaakceptowania – tofu miękkie nadaje tej zupie całego uroku, kremowe, delikatne kawałeczki rozpływające się w ustach świetnie komponują się z ostrym gulaszem.

Przygotowana przez mnie Kimchi Jigae to kompilacja kilku przepisów książkowych i internetowych, ugruntowana po 3 próbach wykonania. Obecnie stosuję zawsze tą wersję i bardzo ją polecam, kilka razy serwowałem ją na imprezach i zawsze robiła wspaniałe wrażenie na gościach. Jej przygotowanie wymaga kilku koreańskich składników ale na prawdę warto, to danie może stać się pierwszym krokiem do wspaniałej i mało znanej w Polsce kuchni koreańskiej.

Zupa z kimchi w wersji wegetariańskiej
Kimchi jigae bez żadnych problemów może być przygotowana w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Wystarczy zrezygnować z mięsa a jako bazę użyć dashi wegetariańskie (zob. przepis). Wegetarianie mogą też dodać zamiast mięsa gotowane jajko.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.12.2024
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Cook Time Passive Time
10minut 20minut
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Cook Time Passive Time
10minut 20minut
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Przygotować dashi (wg. przepisu ) lub użyć dashi w proszku (na 1 1/2 szklanki użyć 5g proszku).
  2. Polędwiczkę wieprzową lub wołowinę (ja miałem akurat pod ręka wołowinę) pociąć w cieniutkie paski.
  3. Połączyć składniki marynaty, wymieszać z mięsem, odstawić na 20 minut.
  4. Tofu miękkie wyjąć z paczki na talerzyk następnie pociąć w kostkę. Tofu miękkie jest tak delikatne, że tnie się je bez żadnego oporu, nie trzeba go nawet przytrzymywać drugą ręka. Uwaga: przed dodaniem do dania należy odlać wodę, która po kliku minutach wypłynie z tofu.
  5. Grzyby shitake włożyć do garnka z wodą, zagotować i gotować na małym ogniu 10 minut. Wyjąc na sitko, osączyć, następnie pociąć w paski. Pora pociąć w talarki 0,5mm, cebulę grubo posiekać, czosnek wycisnąć.
  6. Kimchi wraz z sokiem przełożyć na głęboki talerz, pociąć w spore kawałki (ok. 2x2cm).
    Uwaga: kimchi możemy przygotować samemu (zob. przepis) lub kupić gotowe – puszka 160g starczy akurat na kimchi jigae.
  7. W woku lub na patelni rozgrzać na średnim ogniu 3 łyżki oleju sezamowego. (Uwaga: ciemny olej sezamowy ma niską temperaturę dymienia mimo to w Korei jest ulubionym olejem do smażenia na niewielkim ogniu, nigdy nie należy go stosować do smażenia stir-fry!). Dodać paprykę gochugaru i smażyć kilkanaście sekund mieszając.
  8. Dodać mięso i smażyć mieszając 1 minutę.
  9. Dodać czosnek, cebulę i pora. Smażyć mieszając 2 minuty.
  10. Wlać dashi, dodać kimchi i grzyby shitake. Dobrze wymieszać.
  11. Dodać tofu i delikatnie rozmieszać, tak aby nie rozkruszyć kostek.
  12. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Danie serwować z ryżem kleistym podanym w oddzielnej miseczce.