Prep Time | 25 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 6 szt. grzybów shitake
- 1/3 szt. kapusty pekińskiej
- 3 szt. cebuli dymki (zielona część)
- 2 ząbki czosnku pokrojone, nie siekane
- 1 litr wody
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 24 szt. pierożków won-ton zob. przepis (ilość wg. uznania)
Opcjonalnie:
- kilkanaście kuleczek mięsnych zamiast pierożków
- 4 połówki jajek ugotowanych
- garść kiełków fasoli mung też poprawi smak
Ingredients
Opcjonalnie:
|
|
Instructions
- Grzyby (jeżeli suszone) namoczyć we wrzątku (w/g instrukcji na opakowaniu)
- Odsączyć grzybki, a otrzymaną wodę po grzybach wlać do garnka
- Z grzybów odciąć nóżki i przekroić kapelusze na pół i dodać do garnka
- Cebule dymkę, kapustę oraz czosnek pokroić i wrzucić do garnka
- Zalać to wszystko ok. 2 litrami wody (wrzątku) i zagotować
- Do gotującej zupki dodać sos sojowy i olej sezamowy (oraz opcjonalnie kiełki), doprawić solą, pieprzem i gotować przez 2-3 min.
- Do miseczek włożyć kilka pierożków won-ton lub kuleczek mięsnych oraz jajko i zalać zupą.
Share this Recipe